Megkezdte működését a Ceglédi Krematórium

{jcomments on}Az ország 14. krematóriumaként kezdte meg működését a Ceglédi Krematórium. Az Újvárosi Köztemető szomszédságában található létesítmény építtetője és üzemeltetője a Ceglédi Krematórium Kft. 2010-ben kezdte meg a beruházást. A rendkívül szigorú engedélyezési eljárások, valamint a környezetvédelmi mérések idén februárban zárultak le.
A Kft az Új Széchenyi Terv keretében 17 325 000 forint uniós támogatást nyert a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése” című pályázati kiíráson. A projekt során egy magyar fejlesztésű, szabadalommal védett, 4. generációs hamvasztókemence került beszerzésre. A technológia több évtizedes fejlesztés eredménye, kiemelkedő műszaki- és üzemeltetési paraméterekkel. A szigorú törvényi előírásoknak és a teljesen zárt rendszernek köszönhetően a folyamat rendkívül biztonságos és minden kegyeleti elvárást kielégít. A 21. század követelményeinek megfelelő, modern berendezésnek köszönhetően az üzem környezetterhelése minimális.

Az elhunytak hamvasztása már több ezer éve jelen van az emberi kultúrában, ennek ellenére azonban sokan idegenkednek a temetés e módjától, és még ma is számos kétely, téves eszme övezi a hamvasztás folyamatát.
A gazdasági helyzet, valamint a hagyományos temetők túlzsúfoltsága mégis azt eredményezi, hogy egyre növekszik Magyarországon a hamvasztásos temetések száma. Hazánk több nagyvárosában a hamvasztási arány eléri a 80, de akár a 90 %-ot (Tatabánya).
A Ceglédi Krematórium biztosítja Cegléd és környéke lakói számára, akik a temetkezésnek ezt a módját választják, hogy az méltóképpen, kulturált körülmények között történhessen meg.
Cegléden egyelőre egy kegyeleti szolgáltatóval állunk szerződéses kapcsolatban. Remélhetőleg a közeljövőben a többi helyi vállalkozó bizalmát is elnyerjük, így elhunyt családtagjaink más városokba szállítására nem lesz szükség. Az ebből adódó költségek csökkenése miatt pedig a temetés összköltsége is mérséklődik.
A Temetkezésről szóló törvény biztosította jogánál fogva, a gyászoló család kifejezett kérésére azonban bármely helyi temetkezési vállalkozó a Ceglédi Krematórium szolgáltatását fogja igénybe venni.
Az emberek többsége talán megborzong, ugyanakkor mégis kíváncsi erre a speciális létesítményre. A megnyitást követő rövid idő alatt azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a hamvasztás alkalmával a hozzátartozók elhunytjaikat elbúcsúztathassák, a krematórium környezetét megtekinthessék. A gyászoló család külön kérésére lehetőséget nyújtunk arra, hogy a hamvasztást megelőzően, erre a célra kialakított, úgynevezett „betekintő” helyiségben vehessenek végső búcsút felravatalozott szeretteiktől, amely sokak számára a lelki megnyugvás folyamatának kezdetét is jelentheti.
Több gyászoló család kérte már, hogy a krematóriumban vehesse át az elhunyt hamvait, mivel szerette volna megtekinteni a hamvasztóüzemet. A szigorú előírások betartása mellett természetesen ezen kéréseknek is eleget tettünk és teszünk a jövőben is.
A leggyakoribb aggály a hamvasztással kapcsolatban, hogy nem a mi hozzátartozónk hamvait kapjuk vissza, illetve, hogy idegen hamvak kerülhetnek az urnába. A szigorú nyilvántartási kötelezettség, a több ízben végzett azonosítás, a precíz adminisztráció, valamint maga az „egyszemélyes” technológia miatt alaptalan a félelem. A modernkori magyarországi kremáció történetében nem volt arra példa, hogy krematóriumban elhunytakat összecseréltek volna.
A Budapesti Temetkezési Intézet hamvasztóüzemében rendszeresen szerveznek nyílt napot, amelyen minden alkalommal meglepően sok érdeklődő vesz részt. A látogatók megtekintik az üzemet, információt kapnak a hamvasztás folyamatáról, megismerhetik a zárt technológiai rendszert, személyesen győződhetnek meg pontos és biztonságos működésről.
A közeljövőben a Ceglédi Krematórium is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, és nyílt nap keretében lehetőséget biztosítunk a látogatásra annak érdekében, hogy a hamvasztással kapcsolatos előítéletek, téves képzetek eloszlatásra kerüljenek, illetve minden felmerülő kérdésre választ kapjanak.
A nyílt nap pontos dátumáról a Ceglédi Panorámában értesítjük a tisztelt Lakosságot.

Tóth László ügyvezető
Ceglédi Krematórium Kft.

comments