12.1 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

Az Álomfejtő (=József)

 

Nem is azokra a példákra utalnék, amelyek akár Krúdy nevéhez is kapcsolt álom fürkészésekhez kapcsolódnak, hanem amelyek az álmok inciatíváiban a csillagoknak és mindent egybefoglalva a „kozmikus erőknek” meghatározó szerepet hisznek. Persze, ez is lehet szubjektív vélemény, hiszen 1973-ban, az akkor még nagyon tekintélyes Vigíliában, a tematikus májusi számnak ezt a címet adta: Utak a Bibliához.
József élettörténetének bemutatása és a hozzákapcsolódó igemagyarázatok azért is elgondolkodtatók, mert abban nemcsak a pünkösdista teológiai szemlélet, hanem Nyeste Ferenc lelkész személyes véleménye is felfedezhető. A kötet első 60 oldala József történetének biblikus elbeszélését adja az olvasóknak, majd az „Ige”-részben újszerű kommentárjával lepi meg a Szerző olvasóit. Párhuzamokat tudott vonni József és Jézus között, mint aki az Újszövetség és az egész kereszténység legfőbb szereplője, Isten Fia élettörténetében. Ezt akkor is észreveszi az ítész, ha személyes biblikus szemlélete racionális természeti beágyazottságú, és történeti biblia-magyarázatokra épülő nézeteket vall.
A vitathatatlanul nagyon tehetséges és karizmatikus Józsefnek valójában az a legnagyobb problémája, hogy testvérei irigyek voltak rá (nem ritkaság ilyesmi, ma sem), meg hogy tehetségénél fogva egy ókori nagyhatalom felső és bizalmi körébe került, de a hatalom részbeni birtoklása nem szédítette meg (ezért ajánlott olvasmánynak javaslom a hatalom mai birtoklóinak) és tud valóban a népéért dönteni és lépni… Igazán nagy egyéniség.
Nehéz volt József helyzete azért is, mert József testvérei a gonosz uralma alatt cselekedtek, amikor eladták az emberkereskedőknek. De akármennyire is ágáltak ellene, ők sem tudták magukat kivonni az Örökkévaló kezeiből, mert Ő az, aki mindent és így József sorsát is képes jóra fordítani. Adódik ebből egy összehasonlítás, amelyet alaposan kifejt könyvében Nyeste Ferenc: József és Jézus párhuzamai, amelyek mindkettőjüknek személyes drámaivá nőttek.
Az irigységük miatt József testvérei megvetik és gyűlölik Józsefet, de hasonlóképp jár Jézus is – a farizeusokkal és az írástudókkal. A hét főbűn között számon tartott irigység generálója nem más, mint a féltékenység: mind József, mind Jézus irányában maximálisan megvolt. Odáig süllyedtek e megvetni való személyek, hogy pénzért eladják, mint holmi piaci holmit Józsefet, Az Üdvözítő esetében pedig Júdás árulása elvezet Jézus életének elvételéhez.
Blaszfémikusnak tűnhet a következő hétköznapi példa, hogy „kisemberi szinten” milyen szörnyűségekhez vezethet az irigység és a féltékenység, a hatalomvágyókat szinte az őrületbe is képes kergetni embereket. (József és Jézus tragédiáján csodálkozhatunk?) Mindkét személy tényleg ártatlanul szenved, mert „ők azok, akik” – mély tudás és nagy titkok ismerői; annyiban más tettüknek „hatásfoka”, amennyiben eltérő személyük… József embermentővé válik, Jézus üdvtörténeti mártíriuma által az egész világ megmentője lett. De képesek voltak az „ellenük vétőknek” is megbocsátani, ezzel József evilági, Jézus pedig túlvilági útravalót, kapaszkodót is adni az embernek.
Nagyon sok, további gondolat fogalmazódhat meg az olvasó emberben, ugyanis számtalan irányban VAN üzenete az Igének, teljesen függetlenül, hogy valaki milyen felekezethez tartozónak vallja magát. Csak azzal zárható a figyelemfelhívó ismertető, hogy jó könyv és olvasandó, nem olvasnivaló! Főleg azoknak ajánlom, akik jó vagy rossz eszközökkel hatalombirtoklók lettek, vagy épp most hatalomra törők. Az elszámolás, a nagy beszámoltatás mindenkire vár, aki még innen van, azaz él. Az álmok ugyan adhatnak inspirációkat is, de a rossz magunkban csak akkor fogy el, ha azt a tettek képesek kitörölni, ami azonban sok munkával jár és fáradságos.
 
A könyv megvásárolható, érdeklődni a szerzőnél 06-70-379-3333-as telefonszámon, vagy a oih@epk.hu címen lehet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...