-3.2 C
Cegléd
2023. november 30. csütörtök
spot_img

Sztrájk lesz a Gimiben

Csatlakozott az országos pedagógussztrájkhoz a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium – erről egy szülő tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta: levelet kapott az osztályfőnöktől arról, hogy „a gimnázium dolgozói magas létszámmal 87 %-ban csatlakoztak a hétfői 8-10 óráig tartó országos figyelmeztető sztrájkhoz.” A fenti időszakban az intézmény nyitva lesz és biztosítják a gyermekfelügyeletet, amennyiben arra igény lesz, de mint a szülőknek írt levél fogalmazott: „amennyiben támogatásotokra számíthatunk és meg tudjátok oldani a tanuló 10 órai érkezését, az nagy segítség lenne.”

Információink szerint a Közgázban is sztrájkolnak, de csak kevés számú pedagógus. A szakképzési intézmények követelései ugyanis még nem készültek el, ezért ez a két órás munkabeszüntetés inkább az általános iskolai és a gimnáziumi pedagógusokat és dolgozókat érinti. Lapunk információi szerint a Táncsics és a Várkonyi iskolában nem terveznek sztrájkot hétfőre.

Mint ismert január 31-én, hétfőre figyelmeztető sztrájkot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet a PDSZ és a PSZ. Bár már a helyi sztrájkbizottságok is létrejöttek, és a szervezést számos intézményben megkezdték, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön levelet küldött az intézményvezetőknek arról, hogy nincs törvényes alapja a hétfői sztrájknak.
Pénteken érkezett egy bírósági végzés, így a pedagógusok egy lépéssel közelebb kerültek a munkabeszüntetés megtartásához.
A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és a PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk
– közölte Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Hozzátették, hogy ez egy elsőfokú bírósági végzés, így most a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát innentől kezdve már csak a kormányon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e.
A két szakszervezet még decemberben hirdette meg a január 31-ei figyelmeztető sztrájkot és amennyiben a hétfői munkabeszüntetés sem vezet eredményre, március 16-ra egy huzamosabb ideig tartó munkabeszüntetést is előkészítenek.
Mint ismert, a kormány januártól több ágazatban is emelte a béreket, a pedagógusok tízszázalékos pótlékemelést kaptak. Emellett 2023-ra komolyabb bérrendezést is ígértek a tanároknak, ám ezek részletei egyelőre nem ismertek.

• A pedagógus szakszervezetek követelései a következők:
• A pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek!
• Valódi pedagógus-életpályára van szükség!
• A heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen!
• Az osztályfőnöki funkció heti két órával számítson bele a heti kötelező óraszámba!
• A pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen!
• A kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Inkább a gyerekeket tanítanák.Állandóan követelőznek! Menjen bolti eladónak, mindig arra hivatkoznak, hogy ott milyen jól fizetnek. Akkor megtapasztalná mi is a munka.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...

Nemzetközi siker

A Ceglédi VSE utánpótlás birkózói hétvégén Norvégiában nemzetközi kötöttfogású...

Rendőrségi razzia

A napokban közel 600 sebességtúllépést rögzítettek Pest vármegyében. A...