0.5 C
Cegléd
2023. december 7. csütörtök
spot_img

Ősök nyomában

 „Két dolgot adjon az ember a gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.”

Május 7-én szombaton a Gombos-Zalai család tagjai – több mint hatvanan – immár másodszor gyűltek össze Cegléden. Az ország minden tájáról, sőt Amerikából is érkezett vendég hozzátartozójával. Jeffrey Gombos – Gombos Lajos polgármester dédunokája – büszkén viseli magyar családnevét.

A vendégek a könyvtárban egy kiállítást tekinthettek meg Cegléd kincseiből és közben kávé vagy tea mellett sokan böngészték érdeklődve a szerteágazó családfát.

Evangélikus Gyülekezeti Ház – Füle Györgyné

10 órakor kezdődött a rendezvény a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti Házban. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a Gombos család őseinek számos tagja vett részt a gyülekezet életében, támogatták az egyházat, sőt a templom építését is. A vendégeket Szlaukó-Bobál Orsolya lelkészasszony és Kabdebó-Ladik Lívia könyvtárigazgató köszöntötte, majd a Ceglédi Városi Könyvtár helyismereti könyvtárosaként a Települési Értéktárról tartottam előadást.  Kapa Mátyás, Cegléd regényének szerzője is eljött a találkozóra, és beszélt a történelmileg hiteles regényéről, melyben a Gombos család tagjai is szerepelnek.

Ezután egy meglepetés következett, mely Dr. Zalai Gábor ötletéből, Károly Tamás hathatós segítségével és a Zöldházak Cukrászda közreműködésével valósult meg.  Elkészült a Ceglédi Gombos Torta, amelynek receptjét a Rauh család ősei hozták még Provance-ból a XVII. századból, arról a vidékről, ahonnan annak idején elvándoroltak Ceglédre. Mintegy 10 generáció fogyasztotta ezt az ünnepi édességet, amelyet most minden résztvevő megkóstolhatott.

Kónya Ágnes Cegléd Város Önkormányzatának nevében a város ajándékát adta át Zalai Gábornak, Zalai Károlynak, Kapa Mátyásnak és Jeffrey Gombosnak. Rosta Veronika az alkalomra emlékkavicsokat készített, Kántor Erika pedig Luther-rózsát formázó süteménnyel kedveskedett minden vendégnek. Könyvtári hírmondó is készült a Gombos-Zalai családról.

A rendezvény további részében őseik nyomában járva, Füléné Magdi vezetésével, a Tourinform iroda munkatársával egy belvárosi sétára indultunk. Az evangélikus templomban Kulcsár Kristóf orgonajátékkal egybekötött ismertetőjét hallgathattuk meg, majd betértünk a Református Nagytemplomba is. Végül megálltunk a Gombos-udvarban nőtt gesztenyefánál. Ez annak a gyökeréből sarjadt, melyet Zalai Ede gyógyszerész és felesége Ferenczy Margit ültetett még 1888-ban, és amelyet 1965-ben  az új tulajdonos,  a  Helyőrségi klub parancsnoka kivágatott. (A család még itt élő tagjainak aznap kellett elhagynia otthonát.)  Most pedig a leszármazottak sétáltak a gyönyörű, virágba borult fa alatt.

Jeffrey Gombos – Gombos Lajos polgármester dédunokája

A Kossuth Étteremben zajló ebéd után a családtagok megkoszorúzták dr. Zalai Károly, Dobos János és Alexy Lajos emléktábláját, végül pedig kilátogattak a család sírhelyekre.

A hagyaték őrzője, a családi összefogás és összetartás lelke, dr. Zalai Gábor. Gombos (Knopf) Pál ükunokája a hagyományteremtő találkozóval szeretett volna alkalmat adni arra, hogy az országban és a világban szétszóródott leszármazottak megismerjék azt a helyet, ahol a XIX-XX. században őseik éltek, hogy a család fiatal generációjában is erősödjenek ceglédi gyökereik.  A jól sikerült nap után a családtagok a jövőbeli találkozás reményével búcsúztak el egymástól.

Szilaj Anikó – Ceglédi Városi Könyvtár

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Örülök h nagyanyánk a Zalai család szakácsa lehetett , innen az ötlet, h gyógyszerészek legyünk nagynénémmel. Nagymamám: Vágó Erzsébet, Böske

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Mutatjuk, milyen típusú művirágok vannak a boltokban!

    Az élő virágnak megvan a varázsa, ám nem mindenki...

Retró stílus a konyhában: ezekkel a készülékekkel dizájnos lehet az otthonunk

    A konyha szinte minden esetben a lakás egyik legfontosabb...

A cellaformázástól a diagramok beillesztéséig

    Te jól ismered a táblázatkezelőt? Használod a munkád során?...

A tökéletes éjjeli fény gyermekek számára

    Némely babaszoba-kiegészítők kiválasztása rendkívül egyszerű, azonban vannak olyanok, melyeket...

Innovációk az otthon védelmében

    A biztonság olyan érték, amelyre mindannyian nagy figyelmet fordítunk....