Napjainkban az étkezés már túlmutat a napi rutinon, hiszen sokak számára közösségi élmény, vagy épp az önkifejezés egyik formája. A gasztronómiai hírek között egyre gyakrabban bukkan fel a tálalás művészete, ami a konyhai dizájn és környezettudatos eszközhasználat témáját is boncolgatja.
Miközben a világ séfjei új tálalási módokat mutatnak meg számunkra, addig a lakberendezési trendek is egyre inkább magukba foglalják az étkezés helyszínét is. A mömax főzés és tálalás kiegészítői funkcionálisak és dekoratívak, a választék pedig széles, így bárki az igényeihez igazíthatja eszközeit. Nézzük, milyen tárgyakkal tudjuk a harmónia és praktikum között megtalálni az arany középutat.
Személyesebb étkezés
A modern otthonokban a főzéshez és tálaláshoz használt eszközök egyéniségünket is közvetítik, nemcsak praktikus elemei a háztartásnak. A konyhai környezet az otthoni dizájn egységébe vonódott, sok helyen az étkező és a nappali sem válik élesen külön. Ez pedig jellemzően láthatóvá válik a konyhai kiegészítőkben is, főként az anyaghasználat, forma és színek terén.
Az új látásmód alapján a főzés és tálalás nem egymást követő lépései a folyamatnak, hanem egységes egész, ami egyforma figyelmet és gondosságot igényel. Így válik a környezetünk személyesebbé, ahová jó megérkezni és szívesen osztjuk meg másokkal is az itt tapasztalható élményeket.
Vizualitás előtérben
Az étkezés napjainkban már vizuális élménnyé vált, hiszen sokan a közösségi médiában is megjelenítik elkészült műveiket. Néhányan már ehhez igazítják az ételek kinézetét, valamint a tálalást is. A szabályos étkészletek helyett egyre jobban elterjednek az eklektikus hatást keltő, eltérő mintákkal, formákkal és színekben összepárosított elemek. Ez a trend kreativitást és játékosságot visz az étkezésekbe.
A fine dining világából pedig a letisztult és egyetlen fókuszra összpontosító tálalások kerültek át az ebédlőasztalra. A kevés szín, geometrikus formák jellemzőek ezekre a szettekre, melyek segítségével az otthoni étkezések is egyfajta szertartássá emelhetőek.
Fenntartható életmód
A fenntarthatóság témája a főzés és tálalás során szintén igen divatossá vált, egyre nagyobb figyelmet kap a tudatos és környezetbarát megoldások alkalmazása. A környezetbarát anyagokból készült tányérokat, evőeszközöket vagy szalvétákat, és az egyszer használatos eszközök is kimentek a divatból. A tartós, komposztálható vagy természetes alapanyagú megoldások, mint a bambusz, fa, kőedény kerültek elsősorban előtérbe. Hosszú távú megoldást kínálnak, de emellett esztétikusak is és csökkentik az ökológiai lábnyomunkat.
A hulladékkezelés szokása is megváltozott, hiszen a különválogatott szemét kezelése már mindennapos. Az ehhez tervezett tárolóedények is újdonságot jelentettek a főzés területén. A fenntarthatóság így már nem jár kompromisszumokkal, hiszen minden eszközt megtalálunk az üzletek polcain, ami ehhez az életmódhoz szükséges.