16 C
Cegléd
2024. április 30. kedd
spot_img

Gyurcsány Cegléden: Igazat kell mondani!

Tóth József a helyi DK vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd néhány szóban Czinege Imre a párt képviselőjelöltje vezette be az estét. Mint elmondta: az őszödi beszéd a tisztesség, az igazság kimondásának kezdete volt, mely a választók iránti bizalom alapja.

– A tegnap elhunyt Nelson Mandela mondta: “Sokszor nem akarjuk elhinni, hogy valami sikerülhet, míg egyszer csak sikerül.” Sokan vagyunk így az ország jövőjét illetően is. Én arra szeretném rávenni a demokratikus közönséget, merjünk “a tűzzel szemben tűzzel felvenni a harcot. Márpedig az, ami itt van az tűz, mellyel szemben győzni csak meggyőződésel lehet”. – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, aki az utcán fütyülőknek is üzent: “a nemzetnek szüksége van a sokféleségre. Miért kéne egyformának lennünk?!”

– Nem hivatkozni kell Szent Istvánra, hanem érteni kell üzenetét. “Az egy nyelvű és szokású ország esendő”, mondta István a fiának. A felemelkedéshez az vezet, ha üdvözöljük a többi nemzetet, Európát. Hiszünk az egyesült Európa eszményében, melyben nyelvünk és kultúránk elég erős. Fiaink a szabad világra nyitottak, és nem a despotikus retrográd konzervatívizmusra.

Két út van az erkölcs, a hittan konzervatív útja, vagy ami a svédeké, az idegennyelvé. Tanuljanak a gyerekek nyelveket! – javasolta az ex-miniszterelnök. Majd hozzátette: – 700 ezer cigány él velünk, de ismerjük-e a történelmüket, nyelvüket? Hogy akarjuk, hogy együtt éljünk, ha nem akarjuk őket megérteni? A turul szobrokon, székely kapukon túl meg kéne nyílnunk a környezetünk, Európa felé.

Az egyházpolitikával kapcsolatban kifejtette, bár azt mondják, egyházellenes párt a DK, ezt nem így gondolja. – A 19. század liberális nagyjaival vallom, a vallás magánügy. Mindenki abban hisz, amiben akar, ehhez az államnak semmi köze. Ha mi darwinisták vagyunk, nem vagyunk jó magyarok? Az ember mind nagyszerű, mert az úristen képét hordozza. – majd hozzátette ő Iványi Gábor egyházának, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (keresztény kisegyház) tagja.

A szónok bírálta a kormány egyházpolitikáját, az egyházi személyek jövedelemadójának kedvezményét, a vatikáni szerződést. – Nem a pár millió miatt aggódom, hanem ez elvi kérdés. A vatikáni szerződés a népszuverenitás nyilvánvaló megsértése. A DK nem hajlandó ezt szó nélkül hagyni. Szabad államban nem kiváltságos, hanem szabad legyen az egyház. Szolgáló, nem uralkodó egyház kell.

Befejező szavaiban kifejtette: – A magyar baloldal gyáva. Nem vállalja be esetleges nehéz döntéseket. A politikus olyan, mint a randevúra készülő, de a DK eldöntötte, a politikában az igazat kell mondani, nem a szépet tenni. Nem az elvárások szerint, hanem felnőttként szeretnénk viselkedni.

Fotók a napról itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...