16 C
Cegléd
2024. április 30. kedd
spot_img

Az amatőr színjátszás kapcsán

– Mert nincs pénzünk a színházjegyre?

– Ezt nem fogadhatjuk el komoly érvnek, hiszen a színházak, köztük a különleges helyzetben lévő ceglédi is, pillanatok alatt megtelnek a méregdrága jegyek ellenére, ha könnyű kis operetteket, musicaleket, a Duma Színház fellépőit láthatjuk a színpadon. Ugyanakkor sokszor félházzal mennek komoly színészi teljesítményt követelő, igényesen színpadra állított, mélyebb tartalmat hordozó darabok, komolyzenei koncertek még akkor is, ha a plakátok hírül adják: a belépés ingyenes.

És rövid közös gondolkodás után rátalálunk a helyesnek tűnő válaszra:

– Mert a mai fiatalabb nemzedék már nem érti a színház nyelvét. Nem ismerik azt a színházi „jelképrendszert”, ami elengedhetetlenül szükséges a látottak értelmezéséhez. Honnan is tudhatnák? Az óvodás, általános iskolás gyerekek nevelésére még talán jobban odafigyelnek a pedagógusok (tapasztalatból mondom: iskolája válogatja) és a szülők. A kis- és nagykamaszok motivációja viszont megreked a „kapsz egy ötöst, ha…” szinten. Zárójeles megjegyzésben tegyük hozzá: sokszor így is eredménytelenül. 

A „tényfeltárás” megtörténte után következik a megoldáskeresés, aminek a végső konklúziója nagyon egyszerű: meg kell tanítani nekik. Csak a „hogyan” kérdése marad még nyitva… Néhány dologban azonban vita nélkül egyetértünk: ebben a feladatban nagyon fontos szerepet kap az amatőr színjátszás és nagy segítséget nyújthatnak az iskolák, a pedagógusok.

Még a végére sem érünk a beszélgetésnek, amikor ebédelni kell indulni, engem pedig várnak az itthoni teendőim, pedig a délutáni „gyakorlati” foglalkozás is igen érdekesnek ígérkezik. De végül nagyon jó érzéssel telve ülök újra kocsiba: valamit megfejtettünk, valamiben talán előbbre léptünk, de mindenképpen feltöltődve ötletekkel, új gondolatokkal, energiával folytatjuk a (talán nem szélmalom) harcot a Színházért. 

Én pedig rózsaszín álmokkal telve látom magam előtt a ceglédi jövőt: kígyózó sorok a színház jegypénztára előtt, teltházas előadások, műértő fiatalokból is álló közönség, akinek igénye van a színvonalas kikapcsolódásra, akik József Attila szavait idézik: „Én túllépek e mai kocsmán, az értelemig és tovább!”

A lelkesedésem kitart egy darabig, aztán hazaérek, automatikusan bekapcsolom a tévét. Édes élet…! És nincs több szavam…

Több fotó az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...