17.5 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Új kalászos fungicid, egy sokat próbált szakember szemével

.„Cégünk hagyományosan minden esztendőben megrendezi a kalászos és kukorica fajtasori bemutatókat a térség gazdálkodóinak, szakembereinek. Az adottságainkat figyelembe véve – a megközelíthetőséget kiemelten szem előtt tartva – erre a célra hosszú évek óta egy 30 ha-os táblát használunk. Ezért itt egy folyamatos kalászos-kukorica táblafelezéses bikultúra a jellemző; aminek a hátrányai közismertek, de kedvező vonatkozása viszont az, hogy a köznapi tudomány számára fontos megfigyelésekre, értékelésekre is lehetőséget ad!
Ebből a vetésszerkezetből adódóan a két növényen egyaránt károsítani képes kórokozók jelenléte – mint pl. a Fusarium ssp. – folyamatos. Így tehát ha valaki kíváncsi adott fungicid fuzáriumok elleni hatékonyságára ez – vagy ehhez hasonló – adottságú területek kiválóan alkalmasak a megítélésre.
Az tény, hogy a fuzáriumok minden évben jelen vannak és fertőzik a fogékony kalászosainkat; de annak mértékét mindig az aktuális évjárathatás katalizálja. Ezért egy olyan gombaölő szer, amelynek a spektruma teljes és fuzáriumölő hatása – még a kitett bikultúra rendszerben is – az egyik legmarkánsabbnak tűnik; kimondottan nagy előrelépés!

A YAMATO gombaölő szer egy olyan „zászlóshajó” lehet a piacon, amely a sokrétűségével válhat azzá! A YAMATO biológiai hatékonysága teljes körű,  és kimondott előnye a védekezés időzítésének nagyfokú rugalmassága!  Gondolok itt arra, hogy ez a készítmény egyszerre lehet az adott gazdaság „csúcs készítménye”, míg egy másik gazdaságban egy stratégia „oszlopos tagjává” válhat! Kinek-kinek tetszése szerint.
Sőt! A YAMATO ideális az egyszeri védekezést tervezők alapkészítményének is, míg a több védekezést tervezők szabadon határozhatják meg adott évjárat szerint a legmegfelelőbb kijuttatási idejét! Ez utóbbi esetben a termék használható a gyomirtással egy menetben, ha valamely okból kifolyólag nagy a korai lisztharmat, vagy a Helminthosporium fertőzés veszélye; de használható a virágzásban is kimondottan a kalászfuzáriózis – és a vele egy időben fellépő bármely egyéb betegség – ellen. Ezen túlmenően akár a két időpont között is alkalmazható a zászlóslevél védelmére a teljes körűsége miatt. A YAMATO EZÉRT VÉGTELENÜL SZIMPATIKUS!
Saját tapasztalatom alapján a készítmény jól kezelhető, jól keverhető – pl. a Sergomil L-60 lombtrágyával – és egy új Sumi Agros piretroiddal, a Markate-vel. A 2011. esztendőben a kalászos fajtasor átlaga a Sumi Agro technológiáját alkalmazva – aminek a meghatározó elemei; gyomirtás: Dream Team, gombaölőszerek: Yamato és Don-Q Plussz, rovarölőszer: Markate a 46 fajtát figyelembe véve – nettó 5,88 t/ha volt! A heves csapadékokkal tarkított aratási időszak miatt a fajtasor betakarítása augusztus első dekádjára kitolódott, de ennek ellenére is megőrizte az állomány a kifogástalan növény-egészségügyi állapotát! Hát itt a „YAMATO EREJE”! Valóban igaz állítás tehát a tökéletes biztonság! Minden kollégának – földet művelőnek és földet szeretőnek – egyaránt ajánlom!”
„ÖN PIHEN, A YAMATO DOLGOZIK”!

Lejegyzete: Szabó Roland gyombiológus, www.sumiagro.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...