17.5 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Tól-ig

Megmutatta a (diákot) diákat, vetítőt, szekrényeket és a többi felszerelést. Kiruccanásnak gondoltam akkor napi gyógypedagógus rutinomból a rajztanítást. Kollégám szerepe elvitathatatlan abban, hogy mára hívatásom. Ő is a Szegedi Főiskolán szerzett földrajz-rajz tanári diplomát és Polgár Lajos, Pogány József után, 25 éve tanítja nálunk a vizuális művészetet. Utóbbi fellengzősen hangozhat, de 2005-ben az ELTE média tanári diplomáját megszerezve, a mozgókép ismereteit is plántálja. Karikatúra, újságírás, televíziós műsorvezetés, előadások szervezése mellett jutott ideje alkotni. Tollrajzok, rézkarcok, linómetszetek, krétarajzok, stencil, montázsok, kollázsok és vegyes technikával készült munkái nehezen rendeződtek egységgé a Dísztermünkben. Közös az, ahogy Girst Ádám képei értelmezik a világot, a saját, és a körülöttünk élő emberek érzéseit, és ahogy összeveti azt az egyetemes kultúra értékeivel. Elemzi az aktuális egzisztenciális állapot tükrében, s többféleképpen is megfogalmazza. Ha kell humorral, expresszív színezéssel, meghökkentő képzettársításokkal hat ránk. Magára is, hisz élete eseményeinek ilyetén feldolgozása jól látható a Gimnázium Dísztermében rendezett kiállításon, melyet Hegedűs Ágota alpolgármester személyes hangú bevezetője, Fésűs Ádám zongorista és Nagy Barnabás gitáros-énekes keserédes hangulatú játéka követett. Girst Ádám (és az én) magyartanárom Garas Kálmán megnyitójának retorikai bravúrja olyan visszhangját adta a képek eszmei mondanivalójának, hogy a mondatok közti szünetekben pisszenést sem, de a végén ritkán hallható vastapsot hallhattunk a teremben. Akit szeretnek, az meg tudja mozdítani a művészet iránt máskor közömbös felnőttet, gyermeket is. A zsúfolásig megtelt kiállítóhelyen többször is körbejáró közönség szombat este nem akart hazamenni…
A Benedek Péter emlékére rendezett CAE kiállításon is láthattuk a Tól-ig című Önarckép triptichont. Girst Ádám tehát számol az idővel. Talán ezért van, hogy a melankólia mellett a klasszikus művészet időtlensége is érzékelhető a tárlaton. A művészetben a százezer éves napkoronggal vésett lapos kavicstól, szívemből-lelkemből szóló kicsiny rézkarcáig jelen van az emberfeletti keresése. Garas Kálmán is említette, a megnyitó csendjei és hangjai is jelezték.
Kedves Girst Tanár Úr!
Adjon a következő ötven évre a Teremtő erőt! Reménységet a munkádhoz és boldogságot családodnak! Nézze meg minél több érdeklődő a következő hónapban jubileumi kiállításod (munkaidőben) a Kossuth Gimnázium Dísztermében!
A CAE Képzőművészei és Kollégáid nevében: Rónai Gábor

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...