5 C
Cegléd
2023. november 28. kedd
spot_img

Átadták a nyársapáti szennyvíztisztítót

A nyársapátiak eddig a lakossági szennyvizet csatornahálózaton gyűjtötték össze, mostantól korszerű, a jogszabályi előírásoknak megfelelő szennyvíztisztító telepen kezelik. A fejlesztés célja volt Nyársapát község szennyvízkezelésének megoldása a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok figyelembevételével. A projekt keretében gravitációs csatornával, majd nyomóvezetékkel történik a település belterületén a lakóingatlanokból és az intézményekből a kommunális szennyvíz összegyűjtése, és az újonnan megépült biológiai szennyvíztisztítóban történik meg a szennyvízkezelés. A tisztított szennyvíz a település közelében lévő időszakos felszíni vízfolyásba, a Nyilas I. főcsatornába kerül elvezetésre. A településnek eddig nem volt kiépített szennyvízelvezető rendszere és tisztító telepe. A háztartásokból keletkező szippantott szennyvizet egy vállalkozó szállította el a ceglédi illetve nagykőrösi szennyvíztisztító telepekre. Az intézményekből a szippantott szennyvizet a csemői szennyvíztisztítóba szállították.
A projekt megvalósításával megszűnt a kommunális szennyvíz elszikkasztása miatt okozott környezetszennyezés, mivel a lakossági szennyvizet csatornahálózaton gyűjtik össze, és korszerű, a jogszabályi előírásoknak megfelelő szennyvíztisztító telepen kezelik. A fejlesztés során 82 lakóingatlant láttak el szennyvízcsatornával.
Az átadón Szűcs Lajos, Pest Megye Önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott: „az emberek akaratából építjük fel az országot.” Megemlítette, hogy a területfejlesztés immár teljes hatáskörben a megyékhez került, aminek egyik legfontosabb része lesz, hogy ezen túl a települések mondják meg, hogy mit szeretnének fejleszteni, építeni, nem pedig a pályázatírók szabják meg azt.
Kis Miklós, a település polgármestere minden közreműködőnek megköszönte a munkát, ami Nyársapát történelmének legnagyobb beruházása volt. A szennyvíztisztítót Tarnai Richárd kormánymegbízott, Szűcs Lajos és Kis Miklós adta át.
Forrás: www.pestmegye.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...

Nemzetközi siker

A Ceglédi VSE utánpótlás birkózói hétvégén Norvégiában nemzetközi kötöttfogású...

Rendőrségi razzia

A napokban közel 600 sebességtúllépést rögzítettek Pest vármegyében. A...

Történelmet írtak a ceglédiek

Először rendezték meg az ifjúsági csapatbajnokságot az olimpiai programban...