18.6 C
Cegléd
2024. június 14. péntek
spot_img

„Sodoma, avagy a meztelen igazság!”

Sodoma, avagy a meztelen igazság a címe annak a táncszínházi előadásnak, amelyet Nagy Dávid táncos a Patkós Irma Színház keretein belül, a művészeti iskola táncosaival, színészeivel önképzőköri foglalkozások keretében színpadra álmodott. Olvasóink Világiné Misák Tünde balettmester beszámolójából már értesülhettek a készülő darabról. Most magát a koreográfust, Nagy Dávidot faggattam az előadásról, a próbákról és még sok minden egyébről….
„Az ötlet egy nyári nap vetődött fel bennünk: mi lenne, ha most ismét a táncosok kerülnének reflektorfénybe, vagyis az iskola jubileumi évében ez a szakma is önálló produkcióval mutatkozna be, eddig ugyanis az operettek és zenés játékok háttérszereplőiként láthatott bennünket a közönség! Az ötletet az illetékesek elfogadták, a szükséges pénzügyi feltételeit az iskola vállalta, a feladatot pedig én kaptam meg! A munka mellé – egy pici instrukcióval persze (!) – teljes alkotói szabadságot kaptam.
Elkészíteni egy olyan táncestet, ahol a koreográfus szabadon garázdálkodhat a táncstílusokban, mondanom sem kell, hogy nagy felelősség. A próbafolyamat alatt többször lemondtam volna erről a szabadságról!
A címadás sem volt egyszerű! Sodoma: a bűn városa jut mindenkinek az eszébe róla. Nálunk ez egy picit más szemléletben valósul most meg! A hétköznapi ember számára nem ismerős, sőt nem is elfogadott az a vérpezsdítő hangulat, ami az előadás helyszínéül szolgáló BÁR légkörét jellemzi. A nézők bepillantást nyerhetnek a színfalak mögé is. Vetélkedés, intrika, irigység, csupa emberi dolog, amivel nézőink szembesülnek majd, amikor azt tapasztalják, hogy ezek a fiatal tehetségek a tánc nyelvén egymással viaskodnak, ahelyett, hogy összefogva együtt haladnának az általuk választott úton.
A különféle táncokhoz külön érzelmi síkok párosulnak, a szolid elegancia, a tüzes vadság, az önelégültség, az egyszerű, de szende, úgymond szűzies csábítás, a kétségbeesés mind-mind megjelenik a színen.
Az előadást szívből ajánlom mindenkinek, aki fogékony a revü-, a varieté tánc, illetve a kortárs- és társastánc műfajára!”
Szeretettel várunk mindenkit, 2012. február 24-én, pénteken 18 órakor a Kossuth Lajos Művelődési Központ Színháztermébe!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...