13.5 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Tudás, szeretet, kultúra

 

Ez az idézet attól a nagyformátumú politikustól származik, akinek korszakalkotó és Európában korát jóval megelőző törvénye nyomán — Magyarországon elsőként — 1869-ben létrejöhetett az első polgári iskola, melynek jogutódja a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda. Érthető tehát, hogy iskolánk legfontosabbnak tartott értékeit szellemi létrehívójának elképzelései nyomán fogalmazzuk meg.
A társadalom minden területén bizonytalanság van, ezért nincs az embereknek határozott jövőképük, mindenki csak a mának él. Ennek oka a társadalom értékvesztése. A gyermekek, a fiatalok felszínes, divatos értékeket választanak, magatartásukat manipulált szándékok irányítják. Azt tapasztalhatjuk, ma a legfontosabb érték a pénz; amiért nem fizetünk, az értéktelen. A pénzvilág mindenre rátelepszik, a piac szabadsága megkérdőjelezhetetlen.
Erről az erkölcsi mélypontról, csak erős, felelős, valódi értékeket felmutatni tudó társadalommal lehet. Nem lehet többé azt tekinteni a legfőbb értéknek, amit pénzért megvásárolhatunk. A kultúra lényege az az állapot, amelyben a szellem az anyagiak fölé emelkedik. Meg kell mutatni és tanítani a felnövekvő generációknak, hogy a valódi érték az igazság, szépség, jóság, az ember tudása, a szeretet, amely az élet alaptörvénye és a kultúra, amely a magyarságot idáig megtartotta, és megmaradásának további záloga.
Erre az embert próbáló feladatra vállalkozik a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda szakmailag kiválóan felkészült, és a nehézségekkel dacoló nevelői gárdája. Ezen gondolatok jegyében invitálom szeretettel és tisztelettel a leendő első osztályosokat e patinás múltú iskola falai közé:
A 2012/2013-es tanév hagyományosan négy osztállyal indul.
A és B osztályok, tanítók Farkas Zoltánné és Kósa Istvánné:
Nyelvi előkészítő osztályainkban a gyerekek heti két órában tanulnak angol és német nyelvet játékos formában, csoportbontásban. Igény szerint táncórákon is részt vehetnek. Ezek az osztályok a Népkör utcai épületünkben működnek, ahol játszóteres zárt udvar, és felújított, barátságos tantermek várják a gyerekeket.
INFORMATIKA orientáltságú I osztályunk, tanító Szalainé Kozleff Emma:
Nagy népszerűségnek örvend ez az új szín a Táncsics palettáján. Fő feladatunk a kisiskolások informatikai eszközökkel történő készségfejlesztése.
A gyerekek heti két órában tanulnak informatikát, ami szorosan igazodik a többi tantárgy tananyagához. Mellette választhatnak heti egy órában angol vagy német nyelvet. Kiegészítő tevékenységként táncoktatással és drámapedagógiával színesítjük a tanulásukat.
ZENETAGOZATOS Z osztály, osztálytanító Lomniciné Kancsár Margit:
Iskolánk legmeghatározóbb, európai rangját, nemzetközi hagyományokkal rendelkező arculatát képviseli nemzedékek óta. A Kodály-módszer alkalmazásával az átlagosnál magasabb szintű zenei műveltség birtokába jutnak ide járó tanulóink. Az osztály heti három órában tanul énekelni, furulyázni. Angol vagy német nyelvvel is ismerkednek heti egy órában. Gyakori színpadi szerepléseik sikeréhez a tánc- és drámaórák is besegítenek.
 
„Haladni csak úgy lehet, ha míg egyik lábunkkal előrelépünk, a másikat a helyén hagyjuk.”
/Eötvös József/

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...