1.2 C
Cegléd
2023. november 30. csütörtök
spot_img

21 évesen halálra ítélték

Február 22-én tartották az Uránia Moziban a kommunista diktatúra áldozatairól való megemlékezést. A rendezvényen bemutatták Siklósi Beatrix és Matúz Gábor ”Hóhér vigyázz” című filmjét, mely az ismert ’56-os Wittner Mária életét dolgozza fel. A vetítés után Wittner Mária kötetlen beszélgetés keretében mesélt életéről, az átélt borzalmakról. Mint fogalmazott: “…még ma sem tanítják mindenhol hitelesen 1956-ot (…)
A Kádár-rendszerben 1956-ról az igazságot átcsavarták hazugsággá, és még mindig vannak olyan iskolák, ahol nem úgy tanítják a forradalom történetét, ahogyan kellene – mondta.
Wittner Mária az 1956-os forradalom eseményeiben az első naptól részt vett, a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában vett részt a harcokban. November 4-én repeszsérülésekkel kórházba került. A forradalomban való résztvételéért 21 évesen először halálra ítélték, majd életfogytiglant kapott. 1970-ben szabadult nemzetközi nyomásra. A rendszerváltás után számos 1956-os szervezet munkájában vett részt, következetes és határozott antikommunizmusáról vált híressé.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...