28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

21 évesen halálra ítélték

Február 22-én tartották az Uránia Moziban a kommunista diktatúra áldozatairól való megemlékezést. A rendezvényen bemutatták Siklósi Beatrix és Matúz Gábor ”Hóhér vigyázz” című filmjét, mely az ismert ’56-os Wittner Mária életét dolgozza fel. A vetítés után Wittner Mária kötetlen beszélgetés keretében mesélt életéről, az átélt borzalmakról. Mint fogalmazott: “…még ma sem tanítják mindenhol hitelesen 1956-ot (…)
A Kádár-rendszerben 1956-ról az igazságot átcsavarták hazugsággá, és még mindig vannak olyan iskolák, ahol nem úgy tanítják a forradalom történetét, ahogyan kellene – mondta.
Wittner Mária az 1956-os forradalom eseményeiben az első naptól részt vett, a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában vett részt a harcokban. November 4-én repeszsérülésekkel kórházba került. A forradalomban való résztvételéért 21 évesen először halálra ítélték, majd életfogytiglant kapott. 1970-ben szabadult nemzetközi nyomásra. A rendszerváltás után számos 1956-os szervezet munkájában vett részt, következetes és határozott antikommunizmusáról vált híressé.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Egészségügyi kitüntetés

A Magyar Ápolási Egyesület Pest Vármegye Területi Szervezete a...

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Élet az infrastruktúra nélkül: milyen egy „off-the-grid” otthon?

Az „off-the-grid" épületek nem csatlakoznak a vízellátásához, elektromos-, csatorna-...