28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

MOVE és a ceglédi labdarúgás

A Ceglédi MOVE Sportegylet 1920-ban alakult meg. Egyesületi szintű bejegyzésére azonban csak 1921-ben került sor. Az első alapszabályban megfogalmazott céljai között szerepelt az egyetemes ceglédi sport megteremtése. Első elnöke dr. Raffay Géza ügyvéd volt, társelnöke pedig Dr. Oppel Jenő gimnáziumi tanár. Alelnökök Kádas Mihály és dr. Végh Benő lettek. A labdarúgó szakosztály megszervezése kiemelt helyet kapott az új egyesületben, itt az elnök Györe Sándor volt. Az első három évben a MOVE bajnokságokban indult a csapat, de miután a MOVE központilag tagja lett az MLSz- nek, a jogviszony tisztázásakor a KÖLASz II. osztályába osztották be a ceglédi csapatot, ahol rögtön bajnokok lettek.

Az első osztályban, 1925-ben a következő csapat szerepelt a legtöbb alkalommal: Gajdusek – Tetz, Koncz – Zsadony, Paulovits, Hegedüs – Molnár, Zsengellér, Csurgai, Tauber, Kovács.

Hiába volt MOVE a város csapata, a költségvetés szempontjából erősen bizonytalan volt a szakosztályok, benne a népszerű labdarúgás folyamatos működése is. A kritikus időszakban dr. Babusik László ügyvezető elnök igyekezett a városi erőket egyesíteni, próbálkozása rendre sikertelen maradt.

Nagy változást és fejlődési lehetőséget jelentett, hogy városi összefogással 1925-ben megépült a Malomtó széli sporttelep, melynek lelátóját jóval később 1936-ban vehették birtokba az „igényes ” nézők. A pálya a elsősorban a MOVE érdekeit szolgálta. Így például, amikor 1935-ben megalakult a CVSE, a vasárnap délutáni bajnoki meccsek a MOVÉ-t illették meg, a vasutasok kénytelenek voltak délelőtt játszani. A két egyesület között ki nem mondott rivalizálás kezdődött meg, több „movés ” labdarúgó időközben átigazolt a vasutasba, ami csak mélyítette az ellentéteket. A MOVE csapata azonban meghálálta a városi összefogás mind jobban megnyilvánuló előnyeit. 1940-ben felkerültek az NB III-ba. Olyannyira lendületbe jött a csapat, hogy 1943/44-ben a második helyen végeztek a bajnokságban és a szövetség az NB II-be osztotta be a csapatot. Sajnos azonban a világháború eseményei meghiusították ennek a bajnoki kiírásnak a megvalósulását.

A legjobb csapat a következő összeállításban lépett a pályára: Rózsahegyi – Füle, Darányi – Barna, Halasi, Dohány – Kőszegi, Marosi, Kassai, Szuh, Aradi (képünkön).

A II. Világháború következményei a MOVE további működését is meghatározták. „1946.o7.o8./1945.M.E. rendelet a MOVÉ-t (országos viszonylatban) fasiszta szervezetnek nyilvánította, azt feloszlatta, a vagyonát elkobozta ” , olvasható Kürti Béla: „Fejezetek a ceglédi sport történetéből ” című könyvében.

Új fejezet kezdődött a sport, benne a labdarúgás történetében, de erről majd a következő számunkban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Élet az infrastruktúra nélkül: milyen egy „off-the-grid” otthon?

Az „off-the-grid" épületek nem csatlakoznak a vízellátásához, elektromos-, csatorna-...

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....