27.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

A legaktívabb sport

– Miért éppen a fallabdát választottad?
– 20 évig teniszeztem, és négy éve – mióta lehetőség van Cegléden fallabdázni – kipróbáltam. Azonnal beleszerettem, de ezzel a csapat többi tagja is így volt. A világ legjobb és legaktívabb sportja a hoki és a triatlon után. Teljesen átmozgatja a test minden részét, fejleszti a koncentrálóképességet, a gyorsaságot, gyorsítja a reakcióidőt. Ez az élet minden területén érezhetően jó kondíciót ad.
– A többieket említetted. Csapatotok is van?
– Igen. Kevesen tudják, de Ceglédnek van másodosztályban játszó fallabda csapata. Sebestyén Róbert, Szekeres Ferenc, Pákozdi Roland, Nyári Tibor, Szatmári László és Kovács Viktor alkotja. Az országos bajnokságokon stabilan tartjuk helyünket. A közülünk legrégebben – 15 éve – ezt a sportágat űző Sebestyén Róbert tanácsai és fanatizmusa biztatott minket arra, hogy megpróbáljuk és eljussunk idáig.
– Milyen terveitek, céljaitok vannak?
– Most az a cél, hogy minél több emberrel megismertessük, megszerettessük ezt a játékot. Új arcok, friss emberek kellenének, hogy megélénküljön a squash-élet Cegléden. Az a jó a fallabdában, hogy akinek csak egy kis labdaérzéke van, már első alkalommal is élvezheti a játékot. Ráadásul nem kell – mint a fociban, kosárlabdában – csapatot szervezni, elég egy társ. Nekem egyéni célom a 30-ba kerülés, hiszen ott már sok éves tapasztalattal bíró komoly fallabdásokkal játszhatnék.
Részletesebb felvilágosítást, tanácsokat a fallabda elkezdéséhez az érdeklődők Kovács Viktornál kaphatnak a 70/380-8532-es telefonszámon.

A fallabda vagy squash a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A 19. században született meg a rackets nevű labdajáték, a londoni adósok börtönben. A fallabdát állítólag diákok találták ki 1830 körül  akik miközben arra vártak, hogy bemenjenek a rackets-pályára egy másik teremben a falnak ütögették a labdát. Az új sport leginkább Angliában és olyan országokban lett nagyon népszerű, ahol a brit hadsereg állomásozott. 1930-ban tartották az első Brit Nyílt Bajnokságot (British Open), melyet az első nem hivatalos világbajnokságként tartanak számon.

A képet Pákozdi Zoltán készítette

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...