1.8 C
Cegléd
2023. december 1. péntek
spot_img

Szétrombolják az önkormányzatokat

Az alelnök szerint a magyar önkormányzati rendszer csaknem minden szintjét meggyengíti az Orbán-kormány az új törvénnyel. Csökkentenék azon feladatok körét, amelyeket az önkormányzatok elláthatnak, ráadásul folyamatos és meghatározó kormányzati kontrollt gyakorolnának a demokratikusan megválasztott helyi vezetők felett.
Az új rendszerben az önkormányzatok csupán az alábbi feladatokat látja el: 
közvilágítás, a temető működtetése, a közutak, a parkolás, a közparkok fenntartása, a településrendezés és -fejlesztés, a helyi adóügyek (korlátozottan), a sport és a kultúra
Az alábbi feladatokat kiszervezik az önkormányzat hatásköréből: általános iskolai és középiskolai nevelés és oktatás, az egészségügyi szakellátások közül a fekvőbeteg ellátás, járóbeteg ellátás, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátások, családi napközik és a bölcsődék.
– Az önkormányzatok átszervezése mögötti szándék világos. Egyrészt nagyarányú, drasztikus létszámleépítések az átvett intézményekben. Másrészt az átvett vagyon átsorolása, forgalomképessé tétele, majd eladása “vállalkozói vagyonba” sorolása elkezdődött. Joggal feltételezhető, hogy a leendő tulajdonosok már ugrásra készen állnak az odaígért vagyonért. A járási kormányhivatalok azonban nemcsak az önkormányzatok rendeletalkotásába, hanem alapvető működésébe is beleszólási jogot kapnának. Ha például az önkormányzat egy szükséges egyedi döntést nem hoz meg (például nem nevez ki jegyzőt, esetleg más intézményvezetőt), akkor a kormányhivatalnak lehetősége lenne ideiglenes jelleggel az általa kiválasztott személyt a végleges önkormányzati döntés meghozataláig megbízni az adott feladat ellátásával. Mindez azért nem túl demokratikus, mert a járási hivatalvezetők nemcsak a szakmai közigazgatási szervek felett gyakorolhatnak majd politikai kontrollt, hanem a helyi érdekekbe ütköző kormányzati tervek végrehajtásáért is felelnek majd. Fidesz azt ígérte, hogy meggyógyítja a rendszer kisseb hibáit. De nem ezt tette, hanem a saját torzszülött rendszerével próbálja felváltani. Tűrhetetlen, hogy, többé nem lesz beleszólási jogunk, mi történik Cegléden. – mondta el a sajtótájékoztatón Kiss Sándor.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...