0.5 C
Cegléd
2023. december 7. csütörtök
spot_img

Szétrombolják az önkormányzatokat

Az alelnök szerint a magyar önkormányzati rendszer csaknem minden szintjét meggyengíti az Orbán-kormány az új törvénnyel. Csökkentenék azon feladatok körét, amelyeket az önkormányzatok elláthatnak, ráadásul folyamatos és meghatározó kormányzati kontrollt gyakorolnának a demokratikusan megválasztott helyi vezetők felett.
Az új rendszerben az önkormányzatok csupán az alábbi feladatokat látja el: 
közvilágítás, a temető működtetése, a közutak, a parkolás, a közparkok fenntartása, a településrendezés és -fejlesztés, a helyi adóügyek (korlátozottan), a sport és a kultúra
Az alábbi feladatokat kiszervezik az önkormányzat hatásköréből: általános iskolai és középiskolai nevelés és oktatás, az egészségügyi szakellátások közül a fekvőbeteg ellátás, járóbeteg ellátás, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátások, családi napközik és a bölcsődék.
– Az önkormányzatok átszervezése mögötti szándék világos. Egyrészt nagyarányú, drasztikus létszámleépítések az átvett intézményekben. Másrészt az átvett vagyon átsorolása, forgalomképessé tétele, majd eladása “vállalkozói vagyonba” sorolása elkezdődött. Joggal feltételezhető, hogy a leendő tulajdonosok már ugrásra készen állnak az odaígért vagyonért. A járási kormányhivatalok azonban nemcsak az önkormányzatok rendeletalkotásába, hanem alapvető működésébe is beleszólási jogot kapnának. Ha például az önkormányzat egy szükséges egyedi döntést nem hoz meg (például nem nevez ki jegyzőt, esetleg más intézményvezetőt), akkor a kormányhivatalnak lehetősége lenne ideiglenes jelleggel az általa kiválasztott személyt a végleges önkormányzati döntés meghozataláig megbízni az adott feladat ellátásával. Mindez azért nem túl demokratikus, mert a járási hivatalvezetők nemcsak a szakmai közigazgatási szervek felett gyakorolhatnak majd politikai kontrollt, hanem a helyi érdekekbe ütköző kormányzati tervek végrehajtásáért is felelnek majd. Fidesz azt ígérte, hogy meggyógyítja a rendszer kisseb hibáit. De nem ezt tette, hanem a saját torzszülött rendszerével próbálja felváltani. Tűrhetetlen, hogy, többé nem lesz beleszólási jogunk, mi történik Cegléden. – mondta el a sajtótájékoztatón Kiss Sándor.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Mutatjuk, milyen típusú művirágok vannak a boltokban!

    Az élő virágnak megvan a varázsa, ám nem mindenki...

Retró stílus a konyhában: ezekkel a készülékekkel dizájnos lehet az otthonunk

    A konyha szinte minden esetben a lakás egyik legfontosabb...

A cellaformázástól a diagramok beillesztéséig

    Te jól ismered a táblázatkezelőt? Használod a munkád során?...

A tökéletes éjjeli fény gyermekek számára

    Némely babaszoba-kiegészítők kiválasztása rendkívül egyszerű, azonban vannak olyanok, melyeket...

Innovációk az otthon védelmében

    A biztonság olyan érték, amelyre mindannyian nagy figyelmet fordítunk....