15.1 C
Cegléd
2023. október 2. hétfő
spot_img

„Nem múlt el nyomtalanul…”

A felfedezéseket széles körű érdeklődés övezte mind a lakosság és a sajtó, mind a múzeumi és régészeti szakma köreiben: tavaly ősszel nagy sikerű, néhány hetes tárlaton mutatkozott be az anyag a szentendrei Képtárban. Figyelembe véve, hogy a korszak régészeti leleteit bemutató kiállításra országosan sem igen volt példa az elmúlt tizenöt évben, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága szeretné Szentendre után Cegléden, Vácon, majd Visegrádon is a közönség elé tárni az új leleteket – valamint a megye területén korábban előkerült 10. századi kincseket.

 
A kiállítandó leletek több mint másfél évszázad alatt kerültek elő a régióban, nem elhanyagolható hányaduk ennek ellenére még publikálatlan, így gyűjteményes megjelenítésük tudományos újdonságnak is számít. A „klasszikus” honfoglalás kori tárgyak, ékszerek mellett megjelennek az egyszerűbb, szegényesebbnek mondható temetők leletei is, valamint a korszakhoz köthető településásatások anyagából is rövid ízelítőt nyújtanak a rendezők. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának legfrissebb szerzeményei a Dabas és Bugyi térségében előkerült leletek, melyek mind a múzeumi szervezet szakmai munkájának, mind a civilekkel, lokálpatriótákkal létrejött gyümölcsöző együttműködésének méltó koronájává váltak. A tárlaton megtekinthetik a kutatásokról készült 20 perces dokumentumfilmet is az érdeklődők.
 
A „Nem múlt el nyomtalanul” című régészeti kiállítás a történelmi ismeretek általános bővítése, és a ránk maradt kincsek nyújtotta esztétikai élmények mellett betekintést enged a kulturális örökségvédelem, és a régészeti munka folyamatába is.
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...

Szakmai díj a ceglédi rendőrnek

Szeptember 26-28-a között Szombathelyen került megrendezésre a XII. Országos...

Csaló csatornások?

Lapunkat egy Alszegi úti olvasónk kereste meg azzal, hogy ...

Ceglédi tűzoltót tüntettek ki

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, illetve a vármegyei...