17.8 C
Cegléd
2023. október 4. szerda
spot_img

A szeretet és a fegyelmezés

Gyermekünk gondolkodásmódjának formálásához a nevelés minden fortélyára szükség van. Elsősorban a példaadás fontosságára hívnám fel olvasóim figyelmét. A gyermek életének első néhány évében mindent utánzással tanul. Nem mindegy tehát, hogy kitől mit lát, mit tanul el. Hiteltelenné válik a szülő, ha a tőle ellesett – helytelen – viselkedésért bünteti gyermekét. Fontos szerepe van a nevelésben a szóbeli útmutatásnak is. Minél többet beszélget gyermekével egy szülő, annál nagyobb lehetőséget teremt a helyes magatartás megtanítására. Ha helytelenül viselkedik egy gyerek, azonnal javítani kell viselkedését, megbeszélni, milyen hibát követett el és hogyan lesz helyes magatartása. Fontos, hogy biztosítsunk minél több helyzetben tapasztalatszerzési lehetőséget számára.

A fegyelmezés eszközeinek sorába tartozik a büntetés is, amelynek megvan a maga helye a nevelésben, de fontos, hogy ne legyen túl nagy szerepe a család életében. A fegyelmezés a gyermek javát tartja szem előtt, ezért mindig szeretetből fakad. Minél inkább érzi egy gyermek a szeretetet, annál könnyebb fegyelmezni. Ahhoz, hogy eredményes legyen a fegyelmezés, a gyereknek feltétel nélküli szeretetre van szüksége. Semmi sem keserít el jobban egy gyereket, mint a szeretethiány, és ez legtöbb esetben helytelen magatartásában nyilvánul meg. A helytelen magatartást nem szabad elnézni. Ha azonban tévesen kezeljük – túl szigorúan vagy túl engedékenyen – további nehézségekre számíthatunk, amelyek a gyermek növekedésével párhuzamosan egyre súlyosabbakká válnak. A szülők felelőssége, hogy fegyelmezzék gyermekeiket, ebben azonban minimális szerepet játszik a büntetés. A gyermek nem válogat a módszerekben, melyekkel szeretetet követel magának.
Mivel a fegyelmezés akkor a leghatékonyabb, ha a gyermek érzi szeretetünket, nagyon fontos elsődleges szeretetnyelvén kifejeznünk azt. A szülők feladata gyermekük szeretetteljes nevelése. Gyötrelmes, nehéz, de szép feladat ez, melyhez bölcsességre, türelemre, leleményességre és főleg rengeteg szeretetre van szükség. Legyenek hát türelmesek, bölcsek, találékonyak és szeressék nagyon gyermekeiket!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...