30.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Újszilvásé az idei Magyarországi Falumegújítási Díj

Az elmúlt 10 év alatt közel 3 milliárd Ft összértékű projektet terveztek és valósítottak illetve valósítanak meg. Mindehhez sikeresen megtalálták és bevonták a külső partnereket, nemzeti, EU és Norvég támogatási forrásokat. Példaként említhető, hogy 2010-ben négy db közintézményük fűtési rendszerét modernizálták geotermális energia hasznosításával. A beruházás kapcsán a hálózati ivóvíz-szolgáltatás is összekapcsolásra került a rendszerrel. A kettős hasznosítás révén egy nemzetgazdasági jelentőségű mintaprojektet sikerült megvalósítaniuk.
A 2011-es évben készült el a településen Magyarország legnagyobb naperőműve. Éves teljesítménye meghaladja a 630 000 kWh-t. A projekt különlegessége, hogy napelemek olyan kéttengelyes mozgató szerkezetekre kerültek rögzítésre, amelyek folyamatosan követik a nap járását. A rendszer biztosítani tudja Újszilvás intézményi villamos energia fogyasztásának valamint a közvilágításának energiáját.  A zöld energia előállítás további hozadéka, hogy a vizsgálati időszak alatt, nemzetgazdasági szinten 8 241 t üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenést eredményez.
Többek között emiatt is választották Újszilvást a falufejlesztés legkiemelkedőbb megvalósítójának, így a település képviseli az Európai Falumegújítási Díj – 2012-es fordulóján a 3000 lakos alatti településeket Magyarországról, azaz a 2665 települést.
Április 19-én, a rendezvénynek otthont adó Alsómocsolád (a 2009-es Falumegújítási Díj nyertese) mutatkozott be a résztvevő települések delegációinak. Az egész napos programban faluséta, orgonaverseny, életmód tanácsadás, helyi termékek várták a vendégeket a község intézményeiben.
Április 20-án minden díjazott település saját standon mutathatta be kulturális, turisztikai értékeit, háztáji gazdálkodó, őstermelő, családi vállalkozásait, a mikro és kisvállalkozásokat, a vidéken élő képző- és iparművészeket, kézműveseket, a legkülönbözőbb alkotókat, helyi termékeket.
A köszöntők után került sor a díjak átadására, majd ezt követően minden díjazott település prezentációval egybekötött előadást tartott eredményeikről, átadták tapasztalataikat egymásnak. Az előadások során nagyobb teret kapott a települése bemutatására a 2011. évi kiírás nyertesként, a Pest megyei Újszilvás.
Újszilvás vezetősége megtiszteltetőnek érzi, hogy a település képviselheti az országot az Európai Falumegújítási Díj 2012-es fordulóján és már gőzerőkkel készül, hogy az elmúlt 10 év látványos innovációját más országoknak is bemutathassa.


 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...