14.9 C
Cegléd
2023. október 4. szerda
spot_img

Előkészítő

Vagy mégsem? Szakemberek állítják, hogy morálisan, de szakmailag is támadható, hogy a betű döntése, kövérítése, árnyékolása és még számos transzformáció a programok többségében egy kattintással elvégezhető. Örülhetnénk is ennek, csakhogy a font (betűtípus) önálló alkotás, így nem átalakítható. Illetve változtatható, de plágiumnak minősül. A szellemi termék lopása ismét bűnös dolognak számít nálunk (szakdolgozat ügyek). Még akkor is, ha az amerikai törvényhozás nem szavazta meg az úgynevezett SOPA tervezetet, mely többek közt a zene és filmletöltést szabályozná. A betű méretét kedvünk szerint beállíthatjuk, viszont a sortávolságot, a betűk távolság módosítását csak komolyabb nyomtatványkészítő programokkal tudjuk megoldani, utóbbiak közül csak egy letölthető, a többi befektetést igényel. Megtaláljuk a „kenyérszöveg” betűtípusát, de a főcímhez saját tervezésű sort (lásd Balogh. L. címkéje), vagy iniciálét (kép és betű együttese) akarunk használni. Próbáljuk, de mindig szétesik. Mit lehet tenni?

Megtanulni valakitől, aki ért hozzá.
Van, aki ügyes a computer kezelésében, de nem ért a tipográfiához, esetleg ismeri az írás esztétikáját, de nem tudja használni a gépet. Szinte naponta „bütykölünk” otthon nyomtatványokat. Nem mindegy mennyire olvashatók, értelmezhetők, és ami a legnehezebb: korszerűen szépek.
A Benedek Péter Rajzkör helyszínén, Gyermekjóléti Szolgálat pénzügyi támogatásának köszönhetően a Kossuth Lajos Gimnázium 21-es, és 06-os számítógépes termében péntekenként lesz a Typo előadássorozat. Május 4-én 15.30-kor betűtörténetet és típusokat, május 11-én 15.30-kor a szövegelhelyezés, egalizálás és betűkeverés lehetőségeit játékos gyakorlatok keretében ismerteti meg az érdeklődőkkel Rónai Gábor. A további péntekeken a szövegszerkesztés, képmódosítás és a kép és szöveg összefüggései témakörben Krizsán Ervin és Madlen Gusztáv adja át tudását. Ingyenesen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...