28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

Előkészítő

Vagy mégsem? Szakemberek állítják, hogy morálisan, de szakmailag is támadható, hogy a betű döntése, kövérítése, árnyékolása és még számos transzformáció a programok többségében egy kattintással elvégezhető. Örülhetnénk is ennek, csakhogy a font (betűtípus) önálló alkotás, így nem átalakítható. Illetve változtatható, de plágiumnak minősül. A szellemi termék lopása ismét bűnös dolognak számít nálunk (szakdolgozat ügyek). Még akkor is, ha az amerikai törvényhozás nem szavazta meg az úgynevezett SOPA tervezetet, mely többek közt a zene és filmletöltést szabályozná. A betű méretét kedvünk szerint beállíthatjuk, viszont a sortávolságot, a betűk távolság módosítását csak komolyabb nyomtatványkészítő programokkal tudjuk megoldani, utóbbiak közül csak egy letölthető, a többi befektetést igényel. Megtaláljuk a „kenyérszöveg” betűtípusát, de a főcímhez saját tervezésű sort (lásd Balogh. L. címkéje), vagy iniciálét (kép és betű együttese) akarunk használni. Próbáljuk, de mindig szétesik. Mit lehet tenni?

Megtanulni valakitől, aki ért hozzá.
Van, aki ügyes a computer kezelésében, de nem ért a tipográfiához, esetleg ismeri az írás esztétikáját, de nem tudja használni a gépet. Szinte naponta „bütykölünk” otthon nyomtatványokat. Nem mindegy mennyire olvashatók, értelmezhetők, és ami a legnehezebb: korszerűen szépek.
A Benedek Péter Rajzkör helyszínén, Gyermekjóléti Szolgálat pénzügyi támogatásának köszönhetően a Kossuth Lajos Gimnázium 21-es, és 06-os számítógépes termében péntekenként lesz a Typo előadássorozat. Május 4-én 15.30-kor betűtörténetet és típusokat, május 11-én 15.30-kor a szövegelhelyezés, egalizálás és betűkeverés lehetőségeit játékos gyakorlatok keretében ismerteti meg az érdeklődőkkel Rónai Gábor. A további péntekeken a szövegszerkesztés, képmódosítás és a kép és szöveg összefüggései témakörben Krizsán Ervin és Madlen Gusztáv adja át tudását. Ingyenesen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...