6.5 C
Cegléd
2025. október 27. hétfő
spot_img

Édes élet cukor nélkül…. fedezzük fel a Steviát!

Ez a fűszernövény Dél-Amerikából származik, és hírnevét annak köszönheti, hogy 300-szor édesebb a cukornál, a szervezetben is jóval kisebb mértékben szívódik fel (ezáltal cukorbetegek is fogyaszthatják) és ami a legfontosabb otthon is könnyedén feldolgozható, azaz frissen leszedve, vagy szárítva a saját növényünkkel édesíthetünk. Hogyan is kezdjük mindezt?!
A kertészeti áruházak legtöbbjében a fűszernövények közt megtaláljuk a Steviát is. Érdemes itt beszerezni néhány erős tövet, ami otthon a konyhakert napos oldalára vagy akár egy nagyobb balkonládába elültethetünk. A tápanyagban gazdag, szárazabb talajt kedvelő növényt, többször de kevés vízzel öntözzük, érdemes mulcsot, agyaggolyót szórni alá, hogy a talajközeli gyökerek se száradjanak ki. Kártevői gyakorlatilag nincsenek, így permetezni sem kell. Ahol nagy területen termesztik a növényt ott ősszel szokták az aratást végezni (ekkorra lesz a legédesebb a növény), mi azonban igény szerint folyamatosan „szüretelhetjük” a leveleket. Ha túl nagyra fejlődne a növényünk, akkor nyugodtan metsszük vissza a kívánt méretre, a levágott darabokat szárítsuk ki és őrölve tároljuk, így nem veszik kárba a növény egy darabkája sem! Mivel nálunk nem telel át, így érdemes vagy ládában átteleltetni, esetleg ágakat gyökereztetni a következő idényre vagy egyszerűen újra beszerezni a palántákat nyár elején. (A kihajtatott ágakat kis cserepekbe ültetve, fényes helyen tartsuk a következő tavaszig.)
Felhasználás: Az egyik legelterjedtebb formája a levelek kiszárítása (lehetőleg 12 óra alatt, mert ennyi idő alatt még nem veszít az édességéből) majd őrlése és az így keletkezett finom port lehet fogyasztani. Szintén érdemes főzetet készíteni a levelekből 1 csésze forró vízbe  negyed csésze Stevia levelet tegyünk, majd várjuk meg míg teljesen kihűl, ezt követően a levet leszűrjük és a hűtőben tárolva fél évig eláll a saját készítésű folyékony édesítőnk ez tökéletesen használható pl. a sütikhez, különböző édességekhez, részemről vége az önsanyargatásnak! Egy próbát megér úgy gondolom, mert mégis csak könnyebb lemondani a cukorról, mint minden édességről és így a tavaszi diéta is könnyebben tartható.
Akinek nincs kedve a növény nevelgetésével bíbelődni az beszerezheti a kész folyékony édesítőszert, valamint a por állagú Steviát Cegléden, a Kossuth Ferenc utcán található Bioboltban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...

Hőlégballonozás: a céges rendezvények új dimenziója

Sok vállalat számára kihívást jelent olyan programokat találni, amik...

Megszületett Ungvári Miklós és Demeter Dóra gyermeke

Örömteli hírt osztott meg vasárnap Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes...

A Lifemed várólista nélküli, új és megújuló szolgáltatásai

Pacemaker ambulancia Szakrendelésünk a pacemakerrel és ICD-vel élők számára nyújt...