30.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Édes élet cukor nélkül…. fedezzük fel a Steviát!

Ez a fűszernövény Dél-Amerikából származik, és hírnevét annak köszönheti, hogy 300-szor édesebb a cukornál, a szervezetben is jóval kisebb mértékben szívódik fel (ezáltal cukorbetegek is fogyaszthatják) és ami a legfontosabb otthon is könnyedén feldolgozható, azaz frissen leszedve, vagy szárítva a saját növényünkkel édesíthetünk. Hogyan is kezdjük mindezt?!
A kertészeti áruházak legtöbbjében a fűszernövények közt megtaláljuk a Steviát is. Érdemes itt beszerezni néhány erős tövet, ami otthon a konyhakert napos oldalára vagy akár egy nagyobb balkonládába elültethetünk. A tápanyagban gazdag, szárazabb talajt kedvelő növényt, többször de kevés vízzel öntözzük, érdemes mulcsot, agyaggolyót szórni alá, hogy a talajközeli gyökerek se száradjanak ki. Kártevői gyakorlatilag nincsenek, így permetezni sem kell. Ahol nagy területen termesztik a növényt ott ősszel szokták az aratást végezni (ekkorra lesz a legédesebb a növény), mi azonban igény szerint folyamatosan „szüretelhetjük” a leveleket. Ha túl nagyra fejlődne a növényünk, akkor nyugodtan metsszük vissza a kívánt méretre, a levágott darabokat szárítsuk ki és őrölve tároljuk, így nem veszik kárba a növény egy darabkája sem! Mivel nálunk nem telel át, így érdemes vagy ládában átteleltetni, esetleg ágakat gyökereztetni a következő idényre vagy egyszerűen újra beszerezni a palántákat nyár elején. (A kihajtatott ágakat kis cserepekbe ültetve, fényes helyen tartsuk a következő tavaszig.)
Felhasználás: Az egyik legelterjedtebb formája a levelek kiszárítása (lehetőleg 12 óra alatt, mert ennyi idő alatt még nem veszít az édességéből) majd őrlése és az így keletkezett finom port lehet fogyasztani. Szintén érdemes főzetet készíteni a levelekből 1 csésze forró vízbe  negyed csésze Stevia levelet tegyünk, majd várjuk meg míg teljesen kihűl, ezt követően a levet leszűrjük és a hűtőben tárolva fél évig eláll a saját készítésű folyékony édesítőnk ez tökéletesen használható pl. a sütikhez, különböző édességekhez, részemről vége az önsanyargatásnak! Egy próbát megér úgy gondolom, mert mégis csak könnyebb lemondani a cukorról, mint minden édességről és így a tavaszi diéta is könnyebben tartható.
Akinek nincs kedve a növény nevelgetésével bíbelődni az beszerezheti a kész folyékony édesítőszert, valamint a por állagú Steviát Cegléden, a Kossuth Ferenc utcán található Bioboltban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...