12.1 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

Jövő héten folytatódik

A TÁMOP-os programról a szervezők az alábbi tájékoztatót adták: “2011/12-es tanévben iskolánk a budapesti Holocaust Emlékközpont TÁMOP-os (Társadalmi Megújulás Operatív Program) partnerintézményeként részt vesz az Emlékeink a jövő záloga elnevezésű programban. A tanév során két kolléga felváltva vezet egy szakkört. Kovácsné Gergencsik Irén tanárnő óráin a Szemtől szemben önmagunkkal és történelmünkkel című tananyag alapján tanulnak a diákok a zsidóság történelméről, a magyar zsidók deportálásának körülményeiről, a cigányságról.
Szegő Edittel pedig a zsidóság kultúrájával, hétköznapjaival ismerkednek és egy felvidékiről származó jelenleg az Egyesült Államokban élő auschwitzi túlélő, Irving Roth angol nyelvű memoárját olvassák és beszélik meg.
A program részét képezi túlélőkkel folytatott életinterjúk készítése, publikálása.
A diákok Irving Roth könyve alapján plakátot készítettek a témához, melyet az utolsó ünnepélyes záró szakkörünkön állítunk ki iskolánkban.
A tanév során ellátogattunk már a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol diákjaink interaktív tárlatvezetéssel megtekintették a múzeum állandó kiállítását.
Két előadót is fogadtunk a témában: Pécsi Tibor történész az embermentőkről tartott előadást, majd április 18-án Heindl Péter történész, a Gandhi Gimnázium egyik alapítója volt a vendégünk, ő a cigányság mai helyzetéről beszél majd.
2012. április 17-től 23-ig iskolánk adott helyet az Auschwitz album vándorkiállításnak. A város iskolái előzetes egyeztetés alapján diák-tárlatvezetők segítségével szintén megtekinthették a kiállítást. A kiállítást dr. Steiner András a ceglédi zsidó közösség képviselője nyitotta meg.
Tavaly már az Izrael-hét során sikerült videokonferenciás beszélgetést folytatnunk Shiri Zsuzsával a Magyar Rádió jeruzsálemi tudósítójával. Idén Irving Rothtal a Bondi’s Brother (Bandi öccse) című könyv Auschwitzot túlélt, de bátyját elvesztett szerzőjével lesz alkalmuk beszélgetni diákjainknak angol nyelven. Irving Roth jelenleg az Egyesült Államokban, Long Islanden él.
A program záró szakkörét május 23-ára terveztük, ekkor kerül sor a diákok művészeti projektjének bemutatójára és a szakkör legaktívabb tanulóinak jutalmazására. A programban aktívan, sikeresen résztvevő három tanuló egyhetes történelmi táborozáson vesz majd részt a programban résztvevő iskolák diákjaival együtt.
Szegő Edit tanár”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...