1.9 C
Cegléd
2023. december 1. péntek
spot_img

A ceglédi holokausztra emlékeztek

A ceglédi zsidóság deportálásának 68-ik évfordulójára emlékeztek Cegléden. Dr. Róna Tamás rabbi celebrálta a gyászistentisztelet, amelyen többek közt részt vett Zucker Immánuel kántor, Dr. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Feldmájer Sándor, a Nagykőrösi Hitközség elnöke, prof. dr. Grósz Andor a Kecskeméti Hitközség elnöke és Földi László Cegléd Város polgármestere, országgyűlési képviselő is.
A ceglédi imaház az utóbbi években már nagyon rossz állapotban volt. Tavaly ilyenkorra elkészültek a belső felújítási munkálatok, idén pedig kívül is új köntösbe bújhatott az épület. Az istentisztelet előtt dr. Steiner András, a felújítási munkák megszervezője köszönetet mondott az ehhez szükséges anyagi támogatásért Cegléd Város Önkormányzatának, különösen Földi László polgármesternek a személyes közreműködéséért, valamint a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi területi Csoportjának. Ez utóbbinak négy hitközség a tagja, a kiskunhalasi, a kecskeméti, a nagykőrösi és a szolnoki.

Dr. Róna Tamás rabbi beszédében emlékezett 1944. június 17-re, amikor deportálták a ceglédi zsidóság azon részét, akiket korábban még nem vittek el munkaszolgálatra, és itt maradt a városban.
“Elvitték őket, először Kecskemétre, majd onnan a mindent elnyelő haláltábor üres szájába Auschwitzba, ahonnan nem volt visszatérés. Az egykori 670 főt számláló ceglédi közösségből 540 honfitársunk és drága hittestvérünk nem tért vissza. Édesapák, édesanyák, testvérek, nagyszülők, rokonok barátok… Olyan emberek ők, akik az Ábeli útra léptek. Testvérük keze által haltak meg, meggyilkolták őket. Az Ő emléküket őrizzük most, itt, ebben a templomban is…” mondta Dr. Róna Tamás.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...