18.6 C
Cegléd
2024. június 14. péntek
spot_img

Az önkormányzat egyet tehet

Az olvasói levélre a városvezetés részéről Tánczos Tibor sajtóreferens reagált levelében: “Tisztelt Kisetagi! Köszönjük az észrevételeit és a kérdéseit. A talajterhelési díj összegét országos hatályú jogszabály, törvény szabja meg, nem pedig helyi rendelet. Az önkormányzat itt egyet tehet: végrehajtja az intézkedést. A jogalkotó célja egyébként „a szennyező fizet” elv érvényesítésével azt gondolom, érthető: a csatorna nem kényelmi szolgáltatás, hanem környezet- és egészségvédelmi céljai vannak. Ezért ad a fejlesztésre pénzt az Unió, és nem pedig azért, hogy ne kelljen a szippantós autót hívni. A csatorna azért van, hogy rákössön, használja a lakosság. A beruházást igényfelmérés előzte meg, és a lakosság legnagyobb része, megismerve és mérlegelve a szempontokat, úgy döntött, hogy szükség van rá. Az a háztulajdonos, aki ezeket a célokat belátja, és áldoz arra, hogy ne mérgezze a szennyvíz a kertjének a talaját, joggal kéri számon a szomszédján, aki nem kötött rá a csatornára, hogy miért szennyez, amikor rendelkezésre áll az egészségét nem romboló megoldás is. Sok helyen ugyanis rendkívül kreatívan oldják meg a szennyvíz kérdést: habár veszélyes és tilos – hiszen ahol emésztő van, ott kert is van, amelyben gyakran zöldség-gyümölcs is terem – mégis szándékosan hagyják, hogy a szennyezett folyadék elszivárogjon a földbe, ami így bekerül a kutakba, élelmiszerbe.
Az özönvíz idején a csatornából felhömpölygő szennyvíz kérdése is jórészt ilyen „rendhagyó”, házi – és természetesen tilos – megoldásokra vezethető vissza: vannak, akik megbontják a csatornát, és belevezetik az esővizet. Az áradat ugyanakkor az utcai csatornafedeleken át is belekerül a rendszerbe, így fordulhat elő, hogy amikor hirtelen, pár perc alatt több hónapra elegendő mennyiségű eső zúdul le, ahogy ez április 5-én is történt, az nem csak a csapadékelvezetőbe, hanem a szennyvízcsatornába is jut, és ekkor történik a baj. Ezeket a rendszereket nem ilyen szélsőséges időjárásra tervezték, a természet pedig gyakran a legcivilizáltabb helyen is képes megmutatni az erejét. Az Ökovíz munkatársai pedig már csak a következményeket tudták elhárítani, szivattyúztak, és fertőtlenítettek.
A hivatali ide-oda kapcsolgatásért elnézését kérjük, tisztázni fogjuk a történteket, hogy a jövőben minden kollégának egyértelmű legyen, hogy ilyen esetben ki az illetékes, és mit kell tennie, hogy időben érkezzen a segítség. Tánczos Tibor önkormányzati sajtóreferens”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...