25.3 C
Cegléd
2023. szeptember 22. péntek
spot_img

Maskarák az éjszakában

A Múzeumok éjszakáján egy 18 évvel ezelőtt sikerrel megvívott játékos sportvetélkedő emlékeit idézik fel a szervezők. Történt, hogy az 1965-ben útjára indult és 1993-1999 között magyar részvétellel megrendezett „JÁTÉK HATÁROK NÉLKÜL” vetélkedő sorozat döntője nagy ceglédi sikerrel zárult. 1994. június 22-26. között a csehországi Hradec Kralovéban. Hat ország nyertes városa szerzett jogosultságot arra, hogy a döntőben  megmérkőzzön egymással. A magyar televízió által főműsoridőben  közvetített népszerű  játékos sportvetélkedőnek – műsorvezetői Gundel Takács Gábor és Geszler Dorottya voltak –  Cegléd lett a nyertese.
A Sportmúzeumban láthatók lesznek a ceglédi csapatnak a döntőben viselt öltözékei. Ezek a maskarák és kellékek humorral telítve adtak ihletet a versenyzési formák résztvevőinek és élményt a húszezer nézőnek a lelátókon. A döntő résztvevői különböző ügyességi számokban vívtak nagy csatákat a stadionban, a kellő kreativitással és igénnyel megépített pályákon. A kinti bemutatkozást persze hosszú kiválasztási és felkészülési időszak előzte meg Magyarországon.
Milliónyi tévénéző Magyarországon és megannyi a többi döntőbe jutott országban (Olaszország, Görögország, Szlovénia, Málta és a házigazda Csehország). Hirdették Cegléd jó hírét a világban, a sorozat kiírásának célja is az Európai Unió országainak összetartozása volt. Ennek érdekében a közösségen kívüli országok részvételét is engedélyezték. Az akkori előcsatározásokban 20 ország városa vett részt.
A maskarákon kívül látható lesz a győztes csapatnak járó 15 kg-os ólomkristály váza, valamint egyéb emléktárgyak, dokumentumok, fényképek és videofilm összeállítás is látható lesz.  Az egykori csapat vezetői és tagjai a helyszínen emlékeznek vissza a 18 évvel ezelőtti eseményekre, idéznek fel élményeikből. Ez alkalomból érdemes újra feljegyezni a győzelmet kivívó ceglédi csapat tagjainak nevét: Fábián Tünde, Hegedűs Ildikó, Laki Zsuzsanna, Magyar Csilla, Arany Zsolt, Klemenc Ferenc, Krekács László és Takács Sándor. A csapat vezetője Mácz István polgármester volt.
A Játék Határok Nélkül játékos sportvetélkedő 2007-ben indult újra. Magyarország elsősorban anyagi okok miatt nem kapcsolódott ehhez a nemes versengéshez.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...