20.9 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Minden nyolcadik lakos a megyében él

A KSH negyed évente ad ki tájékoztatót, melynek legfrissebb összeállításából kiderül, az ország minden 8. lakosa Pest megyében él – tájékoztatta lapunkat Ambrus András, Pest Megye Önkormányzatának Hivatalának sajtófőnöke. Az elmúlt hónapokban újabb 10 ezer fővel gyarapodott Pest megye népessége, folytatódik a migráció, minden nyolcadik ember a megyénkben él.
A KSH területi negyedéves tájékoztatója szerint Pest megyében, 2012 első három hónapjában, mindössze egy híján háromezer újszülött jött a világra. 4%-kal többen születtek az előző év azonos időszakához mérten. Tekintve, hogy ugyanebben az időszakban 3843-an hunytak el, 130-al többen, mint 2011 első negyedévében, így a népesség 844 fővel csökkent, ami 14 fővel haladja meg az előző évi csökkenést. A népesség természetes fogyása tehát emelkedett, eltérően az országos átlagtól, de a dinamika még így is kedvezőnek mondható: az elhunytak számának növekedése – 3,5% – elmarad az élve születések számának növekedésétől. Pest megyében 2012 első három hónapjában 478 házasságot kötöttek, öttel kevesebbet, mint egy évvel korábban.
A változásokat csak részben magyarázzák a természetes demográfiai mutatók. A népesség két évtizede szakadatlan növekedése idén is folytatódott, s a megye nyilvántartott lakosainak száma 2012 első három hónapjában elérte az 1,246 ezer főt, ami 0,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest úgy, hogy Magyarország egésze ez idő alatt kéttized százalékponttal csökkent. Figyelmet érdemlő tény ugyanakkor az is, hogy a megye nyilvánvalóan nem Budapest rovására növekedett, mivel a főváros lakónépessége ugyancsak növekedett, 0,5%-kal, így megállapítható, hogy a meghatározó migrációs trendnek az a migráció tekinthető, amely általában Közép-Magyarországra irányul az ország más részeiből. A nettó bevándorlás eredményeképpen 2012 első negyedévében Közép-Magyarországon az ország lakosságának 30%-a, azon belül az ország 12,5%-a Pest megyében él.
Pest megyében így az egy km2-re jutó népsűrűség 2012-ben már 195 fő, ami jelentősen meghaladja az országos átlagot (108 fő/km2), és még inkább kiemeli a megye demográfiai és területi sajátosságainak jelentőségét.

(A magyarországi 19 megyéből, Pest megyén kívül, mindössze két megye népsűrűsége haladja meg a 100 fő/km2 értéket).
Figyelemreméltó sajátosságok figyelhetőek meg korosztályok szerinti eloszlásban. Már a 2011. évi adatokban látható volt, hogy a fiatal korcsoportok létszáma enyhén csökkent, a 14 év alattiak esetében háromtized százalékponttal, míg a 65 éven felüli népesség száma 2,3%-kal nőtt, mindössze egy év alatt. Mivel a 15-64 évesek száma fél százalékkal emelkedett, így első megközelítésre kijelenthető, hogy a népesedési folyamatok megfelelnek az országos trendnek, úgy a csökkenő gyerekszám, mint az idősek növekvő részaránya tekintetében. Érdekes változások figyelhetőek meg a 15-64 éves népességen belül. Így például az, hogy a 25-29 és különösen a 30-34 és az 50-54 korcsoportok száma jelentősen csökkent (2,7 illetve 4,6%-kal), velük ellentétben a 35-39 és 40-44 korcsoportok száma kiemelkedően (5,7%-kal), a 60-64 korcsoport lélekszáma pedig jelentős mértékben (4,5%-kal) nőtt.
Forrás: www.pestmegye.hu (a KSH negyedéves területi tájékoztatója alapján)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...