30.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

“Mi, ceglédiek többet érdemlünk”

A városvezetés elképzeléseiben az új parkoló rendszerben előnyben részesülnének a helyi, pontosabban a leginkább érintett a belvárosi lakosok. Fontos szerephez jutna a lokálpatriotizmus gondolata, amit a „Cegléd kártya plusz” szolgáltatás testesítene meg. Ez egy lehetséges megoldás arra, amit Ön is leginkább kifogásolt: vagyis az új építésű társasházak által megváltott parkolóhelyek kérdése. Ezt úgy szeretnénk rendezni, hogy a belvárosi házak lakói a saját övezetükben – háztartásonként egy autóval – ingyen parkolhatnának a „Cegléd kártya plusz” kiváltásával, és emellett napi két órát a város más részein is otthagyhatnák a gépjárművüket. Ez az idő valószínűleg elegendő is lenne az ügyeik elintézéséhez, ugyanakkor a forgalomcsillapító szándék is érvényesülne, hiszen akkor talán a belvárosi „kényelmi” autózás is visszaszorulna. Lássuk be, hogy Cegléd belvárosa nem olyan hatalmas, hogy egy könnyű sétával ne lehetne negyed óra alatt elérni mondjuk a gimnáziumtól a művelődési házig, de sokkal reálisabb legfeljebb tíz perces sétákkal számolni, mert a parkolóövezet ezen két végpontja mellett már ingyenesen is meg lehet állni. Bent pedig nyugodtan sétáltathatják a kisgyereküket az édesanyák, életük kockáztatása nélkül haladhatnak a kerékpárosok, és a levegő minősége is elfogadhatóvá válik.
A „Cegléd kártya plusz” szolgáltatás kedvezményeit az elképzelések szerint természetesen nem csak a belvárosi lakók vehetnék igénybe, hanem mindenki más számára is, aki kiváltja a kártyát, engedményt biztosítana a parkolási díjból. Ha ez nem így lenne, akkor az egész felesleges volna, hiszen a cél éppen az, hogy a ceglédieknek legyen jobb, méghozzá egy élhetőbb, kellemesebb, barátságosabb belváros kialakításával.
A parkolási díjkedvezmények részletei még kidolgozás alatt állnak, vagyis várjuk Cegléd lakosságának ötleteit, elképzeléseit, egy feltételhez azonban feltétlenül ragaszkodunk: bármiféle parkolási kedvezmény csak azoknak járna, akik eleget tettek a kötelezettségüknek – vagyis rendben befizették a gépkocsiadójukat.
Azt gondoljuk, hogy az ilyen recessziós időkben, amikor az önkormányzat költségvetése igen feszített, ugyanúgy, ahogy a háztartásoké is, még jobban össze kellene fognunk, és olyan intézkedéseket kell meghozni, amelyek végső soron a város teljes társadalmának az előnyére válnak. A parkolódíj, amit az autósok fizetnek, azzal szolgálja a közjót, hogy kulturálttá, kátyúmentessé lehet tenni belőle az utakat, útszéleket, parkolóhelyeket – és ez nagyban meghatározza éppen az autósok életminőségét. Az autósok tehát a parkolás megfizetésével éppen kiépített, és jól megközelíthető parkolókat vásárolnak maguknak.
Reméljük, hogy sikerült a levélíró kétségeire választ adni, és egyben szeretnék buzdítani mindenkit, hogy bátran vegyen részt az elindult konstruktív párbeszédben, ötletelésben, akár a sajtón keresztül, akár az önkormányzatnak írt levélben.
Cegléd Város Önkormányzata

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...