25.3 C
Cegléd
2023. szeptember 22. péntek
spot_img

Legyen a megye önálló régió!

Földi László beszéde:
Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Képviselőtársaim! A Pest megyét és Budapest fővárost lefedő Közép-magyarország régió a hét magyarországi statisztikai régió egyike. Csaknem hárommillió lakosával egyúttal a legnépesebb is.
Ennél ugyanakkor jóval hangsúlyosabb kérdés az, hogy a létrehozott régiók az Európai Uniós források elosztása szempontjából betöltik-e a nekik szánt szerepüket, hiszen a kohéziós forrásokat a lehető legracionálisabb módon kell elosztani. Ez pedig a jelenlegi kormányzati átszervezés egyik legfontosabb indoka és célja is.
Az Európai Unió regionális politikájának alapvető célja a felzárkóztatás, így az a régió kaphat támogatást például a strukturális alapokból, amely az EU átlag 75%-a alatti teljesítménnyel rendelkezik. Közép-Magyarországot jelenleg az átmeneti régiók közé sorolja a Bizottság, vagyis oda, ahol az egy főre jutó GDP már meghaladta a konvergencia régiók szintjét. A régiót így fokozatosan kivezetik a konvergencia régiók számára kialakított támogatások kedvezményezetti köréből. A következő, 2014-es évvel induló új uniós költségvetésben így a kohéziós pénzektől elesik.
A Közép-magyarország régión belül a fejlettségi szintet alapul véve jelentős eltérések mutatkoznak az egyes régió-részek, kistérségek, illetve az egyes települések között.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmaradott térségek központi régiós státuszból adódó problémái 2007-2008-tól fokozottan jelentkeztek, az előző kormány mégsem tett lépéseket a helyzet megoldására.
Most bízva a kormányzati elképzelésekben, úgy látjuk, hogy lehetőség nyílhat valamilyen megoldásra. Ez jelentheti a fejletlen perem területek leválasztását és más régiókhoz csatolását, vagy esetleg Pest megye önálló régióvá alakítását.
Erre annál is inkább szükség van, mert a perifériális helyzetű – jellemzően a Pest megye dél-keleti, keleti és északi részén elhelyezkedő kistérségekben az ország fejletlenebb régióiban tapasztalható jelenségek mutatkoznak.
A leszakadó területeken a hátrányok konzerválódnak. A magas szegénységi kockázatot jelző demográfiai, jövedelmi, foglalkoztatási mutatók mentén Pest megye átlagához viszonyítva a Dabasi, a Monori, a Nagykátai, a Ceglédi és a Szobi kistérség leszakadása figyelhető meg.
A régióban tehát jelentős belső egyenlőtlenség mutatkozik, ezért nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy több uniós támogatáshoz jutna a megye 187 települése, ha önálló régiót alkothatna Pest megye.
Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Képviselőtársaim! A fennálló problémára korábban is születtek megoldási javaslatok. Egyhangú döntéssel fogadta el még 2009-ben a Pest Megyei Közgyűlés a “Pest megye önálló tervezési, területfejlesztési és statisztikai régió létrehozásának kezdeményezéséről” című előterjesztést. A határozattal a közgyűlés kezdeményezi, hogy a 2013-as Európai Uniós költségvetésben Pest megye már önálló régiót alkosson, elszakadva a fővárostól. Az előterjesztést a megye 187 település önkormányzatának több mint 95%-a, a megye lakosságának közel 60%-a támogatja.
Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Képviselőtársaim! A fejletlen térségek Közép-magyarország régiós státuszából adódó probléma megoldása az elhangzottak alapján mára olyan szintre jutott, ami már nem tűr halasztást. Látva a kormányzati elképzeléseket, bízunk abban, hogy ésszerű határidőn belül, hatékony megoldás születik egy sokak életét befolyásoló, meghatározó kérdésben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...