16.8 C
Cegléd
2024. június 16. vasárnap
spot_img

Nyári időszámítás az Okmányirodában

– Sikerült megoldani a helyzetet?
– Most már rendeződött a helyzet, aki nem csináltatta meg eddig, az iskoláktól szeptemberig tudomásunk szerint haladékot kapott.
– A nyaralások idején gondolom útiokmányokat is többen készíttetnek.
– Én  három éve vezetem az irodát és minden egyes nyáron azt hallgatom, hogy idejön az ügyfél pénteken fél kettőkor, hogy indulna külföldre és most nézte, hogy az egész családnak nincsen útlevele és azt várja, hogy fél óra alatt mi kész úti okmányokkal látjuk el. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az ő kötelezettsége, hogy figyelje, hogy van-e érvényes útiokmánya, jogosítványa. Azt is tudomásul kellett venni, hogy bármennyire szeretnénk, most már olyan szinten le vagyunk terhelve, hogy nem fogjuk tudni mindenkinek a kívánságait teljesíteni. Erre egyébként lehetőségünk sincs, a rendes eljárás 30 nap. Útlevél esetén pedig az új illetéktörvény szerint bevezették a  pótdíjakat soron kívüli eljárásra.  Tehát a 7, 3 és az 1 napos eljárás esetén a rendes eljárási díjon felül pótdíjat kell fizetni, plusz 19, 29, 39000 Ft-os pótdíjjal. Személyi igazolványnál még ez a lehetőség sincs, ott betartják a 30 napot.
– Hogyan fogadták a változtatást az ügyintézők?
– A kollégákat megkérdeztem, mielőtt a vezetéssel egyeztettem és nagyon jól vették, amikor kezdeményeztem az ügyfélfogadás meghosszabbítását. Egyetlen egy ügyintéző nem mondta azt, hogy nem marad itt plusz két órát hetente. Bár a nyitva tartásunkat a képviselőtestület határozza meg, vagyis nem mi vagyunk, akik felelősséget vállalunk ezért, végül mégis nálunk csapódik le, hallgatjuk egész nap a panaszokat. Emellett külön teher az ügyintézőknek, hogy sok új ügyfajta van, nagy számban. A nyári szabadságot töltő kollega helyett pedig az összes ügyiratot a helyettesítőnek kell vinnie, olyan szoros határidőkkel, hogy tényleg nagyon nehezen bírjuk, mindennapos a túlórázás.
– A kormányablak szolgáltatásaival vannak átfedései az okmányirodának?
– Igazából az ügyfélkapu az, amit ott is lehet létesíteni, illetve a vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos egyes ügyek. Sok más területre vonatkozó ügyet is ellátnak, például most már a kormányablakoknál is felveszik az ottani ügyintézők a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, az állampolgársági kérelmeket pedig már korábban is átvehették. Nekik is, nekünk is az a célunk, hogy az ügyfelek érdekét szolgáljuk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...