1.3 C
Cegléd
2023. november 29. szerda
spot_img

Czira Szabolcs minden követ megmozgatott

Körtvélyesi Attila (Fidesz), Nagykőrös alpolgármestere szerint járási székhellyé válásuk nagyrészt annak köszönhető, hogy országgyűlési képviselőként is dolgozó polgármesterük, Czira Szabolcs (Fidesz) “minden követ megmozgatott”. Pest megye legdélibb városa történelmi szerepe, önkormányzatának nagy ügyfélforgalma, jó megközelíthetősége miatt is méltán tehermentesítheti a jókora távolságra lévő, kiterjedt körzettel rendelkező Ceglédet – tette hozzá Körtvélyesi Attila. 
2013. januártól az új járási rendszer bevezetése miatt, több tucat ügyben az eddig illetékes önkormányzati okmányiroda helyett az újonnan létrejövő járási hivatalokba kell majd menni ügyeket intézni. Így például építési engedélyért a járási hivatalban kell majd kilincselni, ahogy szociális, gyermekvédelmi és gyámügyekben is, és ide kerülnek az okmányirodák, továbbá a munkaügyi és népegészségügyi kirendeltségek, összesen körülbelül 80 ügykör.
Az összesen 198 új járási hivatal felállításával nem lesz több hivatalnokra szükség az illetékes tárca szerint.
– A járási hivatalok tisztviselői kara egyrészt az önkormányzatoktól átvett államigazgatási feladatokat ellátó köztisztviselőkből, a fővárosi és megyei kormányhivatalok helyi és körzeti szintű szakigazgatási szervei kormánytisztviselőiből áll majd – válaszolta a Blikk kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A legzsírosabb állásokat, hivatalvezetői tisztségeket azonban valószínűleg politikusok fogják ellátni. Erre utal az, hogy a törvény az egyébként szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett kifejezetten megengedi, hogy a járási hivatalvezetői posztot parlamenti képviselő is elláthassa. Sőt, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter zárószavazás előtti módosító javaslatával lehetővé tették, hogy a parlamenti képviselőséget és a polgármesterséget is el lehet számolni közigazgatási gyakorlatként, hogy meglegyen a politikusoknak a tisztség ellátásához előírt szükséges gyakorlati idő. – járt utána a Blikk.
A hivatalvezetői poszt pedig kapóra jöhet azoknak a kevésbé befolyásos fideszes honatyáknak, akiknek a jelenlegi 386 fős parlament 200 képviselővé zsugorítása miatt esélyük sem lesz ismét képviselői mandátumhoz jut­niuk 2014-ben.
A hivatalvezetők főosztály-vezetői fizetést fognak kapni, amely havi 500-600 ezer forint lehet a szolgálati időtől függően. A kettő híján kétszáz járási hivatalvezető közel másfél milliárd forintba kerül majd a Blikk számításai szerint az adófizetőknek évente.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...

Nemzetközi siker

A Ceglédi VSE utánpótlás birkózói hétvégén Norvégiában nemzetközi kötöttfogású...

Rendőrségi razzia

A napokban közel 600 sebességtúllépést rögzítettek Pest vármegyében. A...