25.3 C
Cegléd
2023. szeptember 22. péntek
spot_img

Cegléden adták át az Év Fotográfusa díjat

„A most elnyert cím azért is fontos számunkra, mert egy nagyon fiatal alkotócsoportról van szó” – nyilatkozta Horváth Imre, a Biatorbágyi Fotóklub elnöke. A mindössze két éve alakult közösség baráti társaságként indult, a dinamikus fejlődésnek köszönhetően azonban mára három, nemzetközileg is jegyzett tagja van az alkotóközösségnek, amely a legmagasabb pontszámot érte el az idei szalonon.
A program helyszínéül szolgáló ceglédi Kossuth Múzeum kapcsolata nem új keletű és nem előzmények nélküli a magyar fotográfiával, hiszen a múzeumnak jelentős fotógyűjteménye van – mondta Reznák Erzsébet igazgató. Értékes állományukban a 19. század végétől találhatók ceglédi vonatkozású fotográfiák, a Kossuth Lajosról és családjáról található fényképek pedig valóban kuriózumnak számítanak. A ceglédi gyűjtemény jelentőségét nem fotográfiai, hanem történeti és dokumentumértéke adja.
A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését. Választásuk augusztus 29-ére esett, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, és ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

Fotók az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...