2.4 C
Cegléd
2024. április 21. vasárnap
spot_img

Fekete gólyák a Gerje-mentén

A fekete gólya elsősorban a természetes, jól beállt lombos- és vegyes erdőket kedveli, tavak és lassú folyású vizek közelében. Ideális a helyzet, ha a környéken extenzív hasznosítású nedves legelők is vannak. Ezek kiváló vadászterületek, hiszen ilyen helyeken találhatók a halak, a kétéltűek, békák, varangyok, gyíkok és rovarok, azaz a tápláléka jelentős része. Alkalmanként zsákmányol kisebb rákokat és rágcsálókat is.
Ez a terület, ahova a kutyámmal járok minderre kiválóan alkalmas. Van vizes csatorna, (ami most már sajnos száraz) van egy kis tó, (ami iszappal feltöltött és kotrása elengedhetetlen) legelő rét, (amit szerencsére egy évben csak egyszer kaszálnak ) és van itt tudtommal Natura 2000-es terület (amit nem kaszálnak).
A fekete gólya Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500.000,- Ft. Kérünk tehát mindenkit, ha ilyen madarat lát ne zavarja, fellelhető költőhelyeit ne rombolja és adjuk meg nekik a háboríthatatlan nyugalmat. Lehet, hogy most augusztusban azért láttam ennyi madarat együtt, mert gyülekeznek a hosszú útra, de jövőre is visszavárjuk és védjük őket – együtt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...