22.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Fekete gólyák a Gerje-mentén

A fekete gólya elsősorban a természetes, jól beállt lombos- és vegyes erdőket kedveli, tavak és lassú folyású vizek közelében. Ideális a helyzet, ha a környéken extenzív hasznosítású nedves legelők is vannak. Ezek kiváló vadászterületek, hiszen ilyen helyeken találhatók a halak, a kétéltűek, békák, varangyok, gyíkok és rovarok, azaz a tápláléka jelentős része. Alkalmanként zsákmányol kisebb rákokat és rágcsálókat is.
Ez a terület, ahova a kutyámmal járok minderre kiválóan alkalmas. Van vizes csatorna, (ami most már sajnos száraz) van egy kis tó, (ami iszappal feltöltött és kotrása elengedhetetlen) legelő rét, (amit szerencsére egy évben csak egyszer kaszálnak ) és van itt tudtommal Natura 2000-es terület (amit nem kaszálnak).
A fekete gólya Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500.000,- Ft. Kérünk tehát mindenkit, ha ilyen madarat lát ne zavarja, fellelhető költőhelyeit ne rombolja és adjuk meg nekik a háboríthatatlan nyugalmat. Lehet, hogy most augusztusban azért láttam ennyi madarat együtt, mert gyülekeznek a hosszú útra, de jövőre is visszavárjuk és védjük őket – együtt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...