27.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Az első 10 európai település közt

A jövő-orientált önkormányzat és az innovatív vállalkozások közti sikeres együttműködés alapozza meg a falu gazdasági fejlődését. Újszilvás közössége a bemutatott teljesítményeiért az „Európai Falumegújítási Díj a fenntartható, a mottónak megfelelő, kimagasló minőségű falumegújítás eredményeiért” kitüntetésben részesül. A díjátadó ünnepség zárszavában – magyar nyelven – ismét elhangzott egy  mondat:  „Legyenek büszkék magukra!”
Újszilvás pedig büszke a díjra, mellyel az első 10 település közé jutott, kis országunkat méltóképp képviselve.
Az utolsó napon az igazi hazai ízek, termékek kerültek középpontba. A helyi-, környékbeli lakosok és a rendezvény résztvevői itt kóstolhatták meg többek közt az újszilvási szalámit, pékárut, mézet és ágyaspálinkát is.
 

Az Európai Falumegújítási Díjra 1990 óta kétévente pályázatot írnak ki. Magyarország ezeken a kezdetektől részt vett. Korábban a területi, megyei főépítészek javaslatai alapján került kiválasztásra a Magyarországot képviselő falu. Ez 2005-től megváltozott, ekkor került kiírásra első ízben a Magyarországi Falumegújítási Díj, ahol díjazásra kerültek a hazai kiemelkedő teljesítmények is, illetve a győztes kapott jogot hazánk nemzetközi képviseletére. Az Európai verseny célja, hogy bemutassa az európai falvak képesek, a falusi életmód, az ott felhalmozódott értékek átmentésére a jövő számára, minőségi falusi életfeltételek biztosítására. Az európai falvak versenyében 2012-ben 29 település vett részt. A magyarországi képviselők helyzetét nehezítette, hogy Németországnak és Ausztriának tartományi szintű a képviselete az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösségben, így ezek a fejlett országok összesen 15 falut nevezhettek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...