28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

Meglepetés a Mátrában

Csoportunk augusztusban egy forró vasárnapi napot választott a szurdok leküzdésére. A Tarjánka-szurdok bejárata a Mátra déli részén Markaz és Domoszló között félúton található a műúttól pár száz méterre. A túra elején szerencsére csak pár percet kellett tűző napon tölteni. Jó volt beérni a hűvös erdőbe, mivel kint közel 40 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az erdőbe betérve először nem is sejtettük, milyen fantasztikus látvány fogad majd minket. Már maga a bevezető rész is megkapóan szép, a patakvölgy gyorsan szűkül, és már látható is a szurdok, ami leginkább a Rám-szakadékhoz hasonlítható. A hossza közel egy km, helyenként 15-20 méter magas, és alig 3-4 méter széles. A vulkáni kőzetbe mélyülő patakvölgyben kitűnően tanulmányozhatók a Mátra változatos kőzettípusai. Megtalálható itt számos védett növény, mint a gérbics, a hosszúlevelű árvalányhaj, a védett állatok közül pedig például a vöröshasú unka. A szurdok leküzdése után utunkat Domoszló felé folytattuk. Az erdőből kiérve igen rosszul esett a már említett 40 fok. Közel két óra „napozás” után végre elértük a falut, és majdnem kiittuk az első közkutat. Valószínűleg aznap duplára ugrott Domoszló vízfogyasztása.
A nap végére túratársaimnak egy kis meglepetést tartogattam. Egykori fizikatanárom Erdőtelken – az Isten háta mögött két kilométerrel – egy gyönyörű panziót üzemeltet. Az odavezető úton sokakban felmerült a kétely, itt nem találunk semmit sem a puszta közepén, de mikor megérkeztünk mindenki kellemesen csalódott. A panziót horgásztavak veszik körül, a fenyvesek között pedig egy kis kápolna bújik meg. Odaérve választhattunk a medencék, a jacuzzi és a szauna között. Érdekes, a szaunát senki sem használta…. Jól esett a túra porát lemosni a medencében (de előtte azért alaposan lezuhanyozott mindenki).

Tábori László elnök – Ceglédi Honvéd Sportegyesület – Természetjáró Szakosztály

(Mielőtt belevágna valaki ebbe a túrába, ne felejtse el felhívni domoszlói községházát. Ugyanis a szurdok csak természetőr vezetésével, és előzetes bejelentés után látogatható.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Élet az infrastruktúra nélkül: milyen egy „off-the-grid” otthon?

Az „off-the-grid" épületek nem csatlakoznak a vízellátásához, elektromos-, csatorna-...

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....