28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

Szent Mihály-napi ünnepség a Budai úti iskolában

Mit is hordoz ez az ünnep?
Kozmikus értelemben megkezdődik az ősz, a napok egyre rövidebbek lesznek, nő a sötétség, a kintről a bentre terelődik a hangsúly. A termés nagy részét már betakarítottuk, és az őszi vetéssel gondoskodunk a jövőről.
Legendák mesélnek arról, hogy Szent Mihály arkangyal a mennyből a sárkányt a földre taszította, és most közöttünk  “mérgezi a levegőt”. Azóta az embernek állandóan küzdenie kell a sárkánnyal, vagyis a bennünk lévő rosszal. Az irigységgel, a lustasággal, a restséggel… De a sárkányt csak az arra érdemes ember tudja legyőzni!
Azt is tudjuk, hogy Szent Mihály az, aki megméri mindazt a jót, amit a gonosz ellenében cselekszünk. De felismerjük-e a gonoszt? És tudunk-e ma ünnepelni? Mindkét téren van mit tanulnunk, és a nevelés, az oktatás az a terület, ahol sokat tehetünk az ünnepek tartalmas és méltóságteljes megünnepléséért.
Az ünnep azt jelenti, hogy újra át tudunk élni egy olyan eseményt, ami már elmúlt. Az ünnep mutatja meg az embernek, hogy az, ami elmúlt, szellemi értelemben sosem múlik el. Az ünnep átélést jelent, azt az élményt, amit érezni lehet, de szavakba foglalni alig. De mi az, amit egy gyerek belsőleg át tud élni egy Szent Mihály ünnepen?
Az ünnepre mindig van egy ráhangolódás, felkészülés. Ebben az időszakban ösztönözhetjük gyermekeinket, hogy vegyék észre hol segíthetnek, vagyis gyűjtsenek minél több jócselekedetet legalább ebben az időszakban. A bennem lévő gonosz legyőzéséhez bátorságra van szükség. Ilyenkor játékos bátorságpróbák tehetik élményszerűvé, átélhetővé a kisiskolások ünnepét. Bemenni a sötét sárkánybarlangba és onnan kihozni valamit, megküzdeni a hegyen lakó sárkánnyal szimbolikus akadálypályán is lehet. És lehet sárkányt készíteni és eregetni. És minden ünnephez kapcsolódik egy kis “lakoma” is. A szülők süteményekkel és teával vendégelik meg a játékban megéhezett és megszomjazott gyerekeket. És a legyőzött sárkány farkát meg is lehet sütni, amit azután közösen elfogyaszthatunk. Ezek az események, amiken átvezetjük gyermekeinket, mélyre mennek, megszólítják az egész embert, ezért óriási nevelőértéket hordoznak.

Néhány kép az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Élet az infrastruktúra nélkül: milyen egy „off-the-grid” otthon?

Az „off-the-grid" épületek nem csatlakoznak a vízellátásához, elektromos-, csatorna-...

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....