22.6 C
Cegléd
2024. június 23. vasárnap
spot_img

“Akinek földje van, annak jövője van”

Jakab István szerint a földtörvény a fiatal gazdálkodók egyetlen esélye, kiemelte az összefogás jelentőségét. Fazekas Sándor pedig termőföldvásárlásra is igénybe vehető hitellehetőségekről beszélt. Kis Miklós szervező „segítő szándékú kritikákat” is megfogalmazott. Javasolta, hogy az állami földekből adjanak a fiatal gazdáknak, mert a kis földeken lehetetlen a családok eltartása. A gazdák hitellehetőségeinek hiányát is sérelmezte, mely versenyhátrányt jelent az unióhoz képest. Győrffy Balázs, az agrárkamara ideiglenes vezetője kifejtette: a sikeres gazdálkodásnak három feltétele van, a föld, az egyesülések lehetősége és az elmozdulás a feldolgozás felé.
Generációváltásra van szükség a mezőgazdaságban, az apák helyére a fiúknak kell lépnie, ehhez kell a földtörvénnyel segítséget adni. – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: akinek van földje, annak van jövője. Orbán Viktor szövetséget ajánlott a fiatal gazdáknak, akiktől azt kérte, hogy álljanak ki a mezőgazdaság bátor, nagy ívű átalakítása mellett. – Magyarország ősi ösztönei, genetikai adottságai a mezőgazdasághoz kötnek minket. A mezőgazdaságból élő magyar küzdő fajta, a vidéki emberek, különösen az állattartók, az ország egészséges, erős részéhez tartoznak – mondta a miniszterelnök. – Továbbra sem vásárolhatnak Magyarországon földet a külföldiek – jelentette be a tanácskozáson Orbán Viktor. Habár a moratórium jövőre lejár, a földtörvény megteremti annak lehetőségét, hogy magyar földet csak magyarok vásárolhassanak. Ezt ugyanúgy fogják elérni, ahogy Európa más országaiban: hiába a közös szabályozás, gyakorlatilag külföldi nem tud földhöz jutni sem például Franciaországban, sem Ausztriában – tette hozzá a miniszterelnök. A zsebszerződéseknek is vége, a korábban kötött ilyen kontraktusokat a földtörvényre hivatkozva megszüntetik, az újaknak pedig büntetőjogi következményei lesznek. Megvédik a termőföldet a spekulációtól és a bankároktól – a miniszterelnök úgy fogalmazott: a gazdaság abba rokkant bele, hogy úgy gondolták, munka nélkül is meg lehet gazdagodni, de ez nem így van. Korlátozzák a nagybirtokokat, és megerősítik a középbirtokokat, valamint lehetőséget adnak a kicsiknek, hogy megéljenek.
2013. fontos feladatai közé tartozik a piacnyitás Kelet felé, amellyel kapcsolatban már vannak előrelépések, hiszen az elmúlt két évben az orosz élelmiszer exportunk 70 százalékkal nőtt. Fontos, hogy a termékeket minél magasabb feldolgozottsági szinten értékesíthessük. Létre kell hozni olyan banki hitelkonstrukciókat, amelyek vállalhatók a gazdáknak, illetve segítenek fellendíteni az ágazatot, illetve fel kell állítani az öntözési hivatalt, hogy az aszály ne tehessen akkora kárt a termésben, mint például idén. – hangzott el.
A jövővel kapcsolatban Orbán Viktor közölte, 2013-ban azokon a munkából élőkön szeretnének segíteni, akik az átlagos jövedelemnél kevesebbet keresnek, hogy a rezsiköltségek ne jelentsenek számukra megfizethetetlen terhet. A kormányfő kiemelte még: a tárgyalások nyomán hamarosan megszűnik az ország energetikai kiszolgáltatottsága is.

Fotók az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...