31.9 C
Cegléd
2024. július 18. csütörtök
spot_img

Látják a varázslatot

Közben a színházteremben Kőhalmi Ferenc bűvész műsora lassan a végéhez közeledik. A gyerekek vidám kacagása és a vastaps jelzi, hogy immár vége az idei kalandjátéknak. Néhányan még – műsoron kívül – felszaladnak a színpadra, hogy közelebbről is megvizsgálva a cilindert kiderítsék, hova tűnhetett a dobókocka?
– Nem áll tőled messze ez a korosztály, hiszen foglalkozásodat tekintve pedagógus vagy. Mégis miben más a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló előadás?
– Tulajdonképpen majdnem ugyanaz a kettő. A felnőttek is gyerekké változnak, ha elkezdek bűvészkedni. Persze apró kis poénok, gyermekeknek szóló mondókák nincsenek a felnőtt műsorban, a felnőttesebb trükkök pedig az idősebb korosztály számára érdekesek. De alapjában véve ugyanaz: szórakoztatni kell őket és azt is csak mosollyal és poénokkal lehet.
– Számtalan műsorötlet van a tarsolyodban. Tavaly például a Költészet napján Versvarázs című műsoroddal jártad a ceglédi kistérség művelődési házait. Hogy lehet összekapcsolni az irodalmat és a bűvészetet?
– Nekem egyszerűen. Mivel óvó bácsi vagyok, nagyon sok állatos mondókát és verset ismerek. Ezekkel pedig olyan állatot varázsoltam elő, melyről éppen a mondóka szólt. Nagyon sok színes vers is van a magyar irodalomban, melyek segítségével a megfelelő színű kendőket húztam elő. Persze nem erőszakoltam rá egy-egy versre a bűvész trükköket, ám van egy vers, melyet nagyon szeretek. Ez Csukás István: Sínen ül egy fehér nyúl című költeménye, ez biztos, hogy benne volt a repertoárban. Félig meddig szavalva, mesés verset mondtam két trükk között.
– A pedagógusi munkádba is szoktál belecsempészni néha egy kis illúziót, vagy varázserő nélkül is szófogadóak a gyerekek?
– Hát nagyon remélem, hogy nem csak a bűvészkedés van a kezemben, amikor az óvodában vagyok, de néha, amikor már nagyon veszve van a dolog és nem tudok mivel hatni rájuk, akkor előhúzok néhány bűvésztrükköt is – válaszol mosolyogva a többszörös nemzetközi díjas bűvész.

A mesehősöknek toborzott könyvtárosok is gyermekeknek érezhették magukat ezen a délelőttön. A díszletek és a játékok azóta dobozokban sorakoznak a raktárak polcain, hogy jövőre kisebb-nagyobb átalakítás után ismét szórakoztathassák a családokat, hiszen ne felejtsük el, a játék mindannyiunk örömforrása.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...