22.6 C
Cegléd
2024. június 23. vasárnap
spot_img

A Közgázból indult: Révész Réka

– Akkor különösen élvezted ezeket a kirándulásokat, gondolom alig vártad azt a néhány napot…
– Igen, mindig is a történelem volt a kedvenc tantárgyam. Több versenyen is részt vettem, amire Kovács Zoltán tanár úr készített fel. Talán a legjobb helyezést a Pest megyei történelem versenyen értem el, amin egy írásbeli és szóbeli megmérettetés után 10. lettem.
– Amit ennyire szeret az ember, abból többet és többet szeretne tudni. Nálad ez hogy valósult meg? Emelt tárgyként tanultad a törit?
– Igen két évig és matematikát is, mellette németet egy évig. Németből és matekból nem akartam emelt szintű érettségit tenni, de úgy gondoltam, ezek az órák elősegítik a jó középszintű érettségimet, és segít, hogy németből egy jó középfokú nyelvvizsgát tegyek. A kedvenc némettanárom Simon Kata tanárnő volt. Ő készített fel a német középszintű előrehozott érettségire is. Az előrehozott érettségit nagyon hasznosnak tartom, mivel nekem így utolsó évben már csak három tantárgy maradt, amiből érettségit kellett tennem. Ez nagyon megkönnyítette a felkészülést a matekra, a törire és a magyarra.
– Milyen érzés volt látni az emelt szintű érettségid eredményét?
– Amikor először megláttam a történelem érettségim eredményét, kicsit csalódott voltam, de Kovács Zoltán tanár úr megnyugtatott, hogy ez egy nagyon jó eredmény. Az iskolában és a környéken a dolgozatom a legjobbak között volt.
– Ilyen szép bizonyítvánnyal bármelyik főiskola vagy egyetem szívesen lát. Hogyan választottad ki a megfelelőt? Kaptál valamilyen segítséget?
– A felvételi időszakában minden segítséget megkaptam az iskolától a továbbtanulással kapcsolatban. Osztályfőnökünk többször is szervezett nekünk találkozókat olyan szakemberekkel, akik kifejezetten ebben a témában segítettek nekünk. Mire a pályaorientációs szakemberrel találkoztunk, nekem már elég pontos elképzeléseim voltak arról, hogy majd mit is szeretnék tanulni. Csak még azt nem tudtam pontosan, hogy hol. A felvi.hu is nagyon sok információval szolgált. Mindent megtaláltam rajta, ami a felvételivel és a felsőoktatással kapcsolatban érdekelt. A jelentkezést is elektronikus úton adtam be.
– Mi az a megszerzett tudás, amit később biztosan hasznosítani tudsz?
– Az alap tantárgyakon kívül szaktárgyakat is tanultunk. Megtanultunk gépírni, amit azóta már gyakorlatban is tudtam hasznosítani. Nyáron olyan adatrögzítési diákmunkát végeztem, ahol ennek a tudásnak nagy hasznát vettem. De tanultunk még közgazdaságtant, marketinget, kereskedelmi gyakorlatot is. Először megtanultuk hogyan kell, azután pedig alapítottunk egy céget is. Majd az interneten más diákcégekkel kereskedve ismerhettük meg gyakorlatban a vállalkozás alapjait.
– Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán tanulsz. Milyen céljaid vannak még? Hogy érzed magad Budapesten?
– A történelem mellé valószínűleg muzeológia vagy levéltár szakirányt fogok választani. Majd terveim között szerepel a muzeológia vagy levéltár mesterképzés elvégzése is. Ezzel a képesítéssel múzeumokban, állami levéltárakban, esetleg nagy multinacionális cégek saját levéltáraiban tudok majd elhelyezkedni. De természetesen a nyelvtanulást is fontosnak tartom, fejlesztem a német- és az angoltudásomat. Szeretnék még egy kevésbé népszerű nyelvet is megtanulni, például az orosz is érdekel. Budapesten szerettem volna lakni, ezért lettem kolis. Nagyon érdekelt, hogy milyen egy nagyvárosban lakni. És így egy hónap után elmondhatom, hogy nem csalódtam. Nagyon tetszik a nyüzsgés, és az, hogy rengeteg jó tanulási, kulturális és szórakozási lehetőséget nyújt a főváros.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...