27.3 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Az elektromos kerékpár is kerékpár

Van elektromos rásegítéssel rendelkező elektromos kerékpár, ahol az elektromos motor besegít a haladásba, de normál kerékpárként is használható. Ez a pedelec kerékpár. A másik, ami az elektromos robogókra hasonlít, mert nem kell tekerni a pedált, hogy az elektromos motor működjön, ez az E-bike kerékpár. Ezek a járművek a KRESZ szerint kerékpárnak minősülnek, így nem szükséges jogosítvány vagy biztosítás a vezetésükhöz.
Ha ennyi előnye van és ilyen jó az elektromos kerékpár, akkor miért foglalkozunk a problémáival?
Elég sokat közlekedek autóval és sokszor ért meglepetés az elektromos kerékpárral kapcsolatban. Mivel hangtalan és elég gyors is, a városban könnyen lavírozik, így az egyik pillanatról a másikra hol jobbról, hol balról tűnik fel az autóm mellett, vagy előz meg meglepetésszerűen. Olyan is van, hogy az anyuka, hátul a kisebbik gyermekét helyezi el, elől pedig a vázon állva a nagyobbik gyerek életét kockáztatja.
Tehát érdemes tisztázni, hogy az elektromos kerékpárokra is vonatkozik, ami a kerékpárokra és a segédmotoros kerékpárokra. A KRESZ szabályok értelmében ezen a járművön a pótülésen (tehát csak hátul) a 18 évét betöltött vezető csak egy tíz éven aluli gyermeket szállíthat.
Közlekedni kerékpárúton, kerékpársávon, útpadkán vagy ha ez nincs, szorosan az úttest jobb szélén lehet. A járművel lakóterületen belül és kívül is csak 40km/órás sebességgel szabad, lakó és pihenőövezetben pedig 20 km/óra a határ.
Fontos szabály, hogy a főútvonalról balra kanyarodni vagy megfordulni, a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni tilos. Az elektromos kerékpár vezetőnek a járműről le kell szállni és tolva kell az úttesten áthaladni. Lényeges, hogy éjszaka előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó lámpát kell felszerelni. Mind éjszaka, mind nappal a lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kell viselni.
Kérjük az elektromos kerékpár tulajdonosokat, hogy próbálják betartani ezeket a szabályokat, hogy a súlyos baleseteket el lehessen kerülni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...