14.7 C
Cegléd
2024. június 15. szombat
spot_img

Gimisek Belgiumban

Hétfőn a belga iskolarendszerrel ismerkedhettünk, három tanórán vehettünk részt. Voltak órák, amelyeken angolul beszéltek a kedvünkért, de a szaknyelvű órák mint például matematika vagy közgazdaságtan dutsch nyelven folytak. Az iskolai órák után utunk a polgármesteri hivatalba vezetett, ahol az alpolgármester köszöntött minket és apró ajándékokkal kedveskedtek.
A délután városfelfedező játékokkal telt. Csoportokba rendeződve a város több pontján lufikat kellett megtalálnunk, amelyek térképdarabokat rejtettek és megmutatták merre kell mennünk tovább. Minden állomásnál különböző feladatokat kaptunk, volt ahol egy körben egymáson kellett ülnünk, máshol csapatként összedolgozva versenyeztünk, ki eszi meg gyorsabban a nutellás zsemlét úgy, hogy aki evett nem használhatta a kezét, a szorosan mögötte álló volt a „keze”, ő kente a szendvicset, és etette meg a másikat. Miután a legtöbb csapat megérkezett, hatalmas körbe állva egy helyi játékot tanítottak nekünk.
Este bowlingozni voltunk, ami a legtöbb magyar számára újdonság volt, de kisebb-nagyobb sikerrel vettük ezt az akadályt is.
Másnap, kedden reggel busszal indultunk Ypernbe. Itt megnéztük a Flanders Fields múzeumot, mely az I.Világháború eseményeit dolgozta fel. A kiállítás nagyon megindító volt. Ezután megtekintettük a háborúban eltűnt hősök emlékművét, a Menin Gate-et, majd Brugge-be utaztunk tovább. Megnéztük többek közt a Saint Salvador katedrálist, a halpiacot, a nagy vásártéren sült krumplit ettünk. A nap végén a “De Halve Maan” sörfőzdébe látogattunk.
Szerdán Antwerpen-be utaztunk, ahol először a MAS múzeumot (Múzeum a Folyó Partján rövidítése) tekinthettük meg, mely érdekes felépítéssel és hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik minden témában. Ezután egy szervezett séta következett, melynek során a főteret, a sétálóutcákat és katedrálist szemléltük meg, melynek érdekessége, hogy két tornya közül csak az egyiket sikerült teljesen befejezni, a másikra már nem maradt pénz. A séta után megcsodáltuk belülről is a katedrálist. Ezután szabad program következett, melynek során rengeteg csokit vásároltunk, és jobban körbenéztünk a városban. Életünkben nem találkoztunk annyi csokival együttvéve, mint amennyit ott láttunk a kirakatokban. Este értünk vissza Sint-Niklaas-ba. Az eső majdnem egész nap esett, ennek ellenére végig nagyon jó kedvünk volt, és felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.
A csütörtök délelőttöt ismét az iskolában töltöttük. A belga diákok prezentációit láthattuk különböző témákban (például: sport, művészetek, híres emberek, fesztiválok stb…) Az iskolából a város főterére mentünk, ahol csütörtökönként tartják a piac napot. Ez egyébként Európa második legnagyobb piaca. Itt kaptunk egy kis szabadidőt és megebédeltünk, majd vonattal elutaztunk Gentbe Programunkat sétahajózással kezdtük. Ahhoz, hogy a várost megismerjük, a belga diákok által készített feladatot kellett teljesítenünk. Amikor este visszaértünk Sint Niklaasba, már vártak minket a következő csereprogramban résztvevő diákok pizzával és üdítővel. A vacsora után egy meglepetés show-val készültek az iskolában tanító tanárok. A jó hangulatban telt este után mindenki fáradtan, de élményekel gazdagodva tért nyugovóra.
Utolsó napunkat Brüsszelben töltöttük. Sikerült kifognunk egy olyan napot, amikor az európai parlamenti tanács ülésezett, ezért csak igen bonyadalmas és kalandos úton sikerült eljutnunk a parlamenthez. Itt egy idegenvezető mesélt nekünk az Európai Unió munkájáról, felépítéséről, utána megnéztük a nemrégen megnyílt Parlamentáriumot. Ezután egy közeli parkba mentünk, ahol a belga függetlenség 50. évfordulójára állított diadalív tövében elfogyasztottuk az ebédünket. Majd buszra ültünk és elindultunk a repülőtérre, ahol belga barátaink énekszóval és könnyes szemekkel búcsúztattak minket.
Az együtt töltött hét kiváló alkalmat biztosított számunkra az angol nyelv gyakorlására.
Köszönjük a lehetőséget szüleinknek és iskolánknak a Kossuth Lajos Gimnáziumnak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...