30.7 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Cigánytánc az ugyeri óvodában

A mi projectünk, amit megszeretnénk valósítani, azt a címet viseli, hogy “Fogjuk meg egymás kezét!”. A táncon keresztül a cigány kultúra fejlesztéséért folyik ez a program. Tíz alkalomra nyertünk egy jelentős összeget, amelyből a gyerekeknek táncpedagógiai foglalkozásokat tudunk tartani. Nem csak a táncoktatásról szól ez a projektum, hanem a cigány kultúrához kapcsolódó hangszerek, népviseletek, mondókák, népi szokásoknak a bemutatásáról is.
A táncpedagógusok Budapestről járnak hozzánk. Általában hárman jönnek egy-egy foglalkozásra, amelyek előre elkészített terv szerint zajlanak. A tánc mellett hangszeres bemutatókra is sor kerül. A cigánysághoz kapcsolódó legfontosabb hangszereket, a gitárt, a ceglédi kannát és a fakanalazást is megismerhetik az óvodások, sőt ezeket maguk is megfoghatják, kipróbálhatják. Ahogy most is láttuk, az előadók különböző kellékeket alkalmaznak a bemutató során. Kalapot, népviseletet, botot a botos tánchoz. Ezeken a foglalkozásokon szívesen látjuk a szülőket, ma is eljöttek páran.
Azt tapasztaltuk itt az óvodában, hogy a gyerekben benne van a mozgás, a ritmus. Nagyon szeretik ezeket a zenés-táncos foglalkozásokat. Viszont az elmúlt öt év alatt azt láttuk, hogy az autentikus, azaz a hiteles cigány kultúra, az nem része az életüknek. Amikor arról beszélünk, hogy cigányzene, vagy cigányzenei kultúra, akkor a gyerekeknek inkább a modern, – mint például az L.L. Junior-, vonalak jelennek meg, azok, amelyek a TV-ben látható divatos irányzatok. A gyerekek – de sajnos a szülők is -, nagyon keveset tudnak a cigányság eredeti hagyományairól, és kultúrájáról. Ez a programsorozat pontosan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy óvodásainkat megismertessük az ősi kulturális gyökereikkel, és hogy ezeken a programokon keresztül eljuttassuk őket oda, hogy bátran felvállalják az identitásukat, származásukat. Azt, hogy ők cigányok, és hogy legyenek tisztában a saját értékeikkel.
Az egész nem arról szól, hogy gyorsan megtanulnak például egy somogyi cigány táncot, hanem arról, hogy apránként, a ritmusra ráéreztetve, a lépéseket mondókákon, dalos játékokon keresztül tanulják meg. – mondta Téren Gizella Gyöngyi, a Várkonyi István Általános Iskola és Óvoda Örkényi úti Tagóvodájának a vezetője. Fotók az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...