26 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Matematika

Bogdán Zoltán a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium tanulója volt. 1951-ben érettségizett Velkey Imre osztályában. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika-ábrázoló geometria szakos diplomát, és talán Imre bácsinak köszönhetően még az egyetem alatt ígéretet kapott az akkori igazgatótól, hogy volt iskolájába visszajöhet tanítani. Az államvizsga után megírta kérvényét és 1955-től nyugdíjazásáig, 1993-ig tanított a gimnáziumban. Két osztálynak volt osztályfőnöke és sokakat avatott be a matematika rejtelmeibe ez idő alatt. Aki ismeri Zoli bácsit, tudja, hogy örökmozgó ember, nyugodtan ülni talán csak akkor lehet látni, ha valamilyen matematikai problémán gondolkodik. 1966-tól 25 éven át megyei szakfelügyelő volt, majd országos szaktanácsadó. Valószínűleg lehetetlen felsorolni mindazt, amivel a tanításon kívül foglalkozott. Szívügye volt a tehetséggondozás. Éveken át részt vett a Három Megye Matematikaverseny szervezésében, több mint húsz éven át dolgozott a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny feladatkitűző bizottságában, a KÖMAL és a Matematika Tanítása folyóiratok szerkesztőbizottságában, az OKTV bizottságban. De nem csak szervezett, ő maga is szívesen versenyzett. A Matematika Tanítása c. lapban a tanároknak kiírt feladatmegoldó versenyen három ízben is dobogós helyen szerepelt. Szerzője, társszerzője, lektora több matematika tankönyvnek, feladatgyűjteménynek. Munkássága elismeréseként megkapta a Beke Manó Vándordíjat.
Ő vetette fel az egykori diákokat összefogó „öregdiák egyesület” megalakítását, amely már évek óta működik Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete néven.
Aki kíváncsi e hihetetlenül gazdag életútra, azokat szeretettel várjuk november 23-án pénteken délután négy órára a gimnázium dísztermébe, ahol dr. Koltói Ádám beszélget Zoli bácsival.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...