21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Decemberben is ülésezett a képviselő-testület

 

December 1-től új vezetője van a Ceglédi Rendőrkapitányságnak, a feladat ellátására Török Csabát nevezték ki. Az új rendőrkapitány a testületi meghallgatáson elmondta: a rendőrök utcai jelenlétét szeretné erősíteni, elsősorban a gyalogos rendőrökét, és a betörések, erőszakos bűncselekmények és a rablások terén szeretne előrelépést elérni, mert ezekre különösen érzékeny a lakosság. A leköszönő vezető, Ambrus Zoltán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon kamatoztatja tovább szakmai tapasztalatát. 

Egy éves időtartamra Tótin Lóránt kabinetvezetőt bízta meg a testület a termálfürdő ügyvezetésével, amiért a bére havi bruttó 350 ezer forint lesz. A megbízás azért csak egy évre szól, mert a városnak feltett szándéka bérbe adni a fürdő üzemeltetését. Nagy Tamás (MSZP) képviselő kifogásolta, hogy nem pályáztatták meg a posztot, hiszen biztosan lett volna megfelelőbb jelentkező is, aki rendelkezik vezetői gyakorlattal és szakirányú végzettséggel. Földi László polgármester válaszában jelezte, hogy Tótin Lóránt alpolgármesterként négy év alatt jelentős vezetői gyakorlatot szerzett, és a felsőfokú szakirányú végzettség megszerzésétől csak néhány hónap választja el. Az előző ügyvezető, Varjú Tamás megbízatásának a meghosszabbítására a törvény szerint nincs lehetőség, ő az Ökovíz Kft. vezetését viszi tovább, Tótin Lóránt pedig a kabinetvezetői, illetve politikai tanácsadói feladatokat továbbra is ellátja. 

Sikerült elérni, hogy újra legyen vezetékes áram a 87 éves Boros Imréné tanyáján. Az idős asszony korábban a laktanyából kapta az áramot, ám amióta a honvédség elköltözött, megszűnt nála a szolgáltatás, amit csak 3 millió forintért vezetett volna be hozzá újra az EDF Démász. Erre természetesen nem volt pénze az idős asszonynak, így nyolc éve áram nélkül él. Sok éves utánajárás eredményeképpen most úgy látszik, megoldódik a helyzet. Az önkormányzat közbenjárására a Honvédelmi Minisztérium megállapodott az EDF Démásszal arról, hogy a honvédség költségére visszavezetik az áramot a tanyába – tájékoztatott Földi László polgármester. Korábban egy gyűjtés is indult ugyanezért, a Ceglédiek a Ceglédiekért Közalapítvány számláján 15 nap alatt 300 ezer forint gyűlt össze, amiből a tanyán belül szükséges villamossági munkákat fogják megcsináltatni. 

Az önkormányzat mégis vállalja a Táncsics és Várkonyi iskola, a zeneiskola, a kollégium és a gimnázium üzemeltetését. Korábban ugyan jelezte, hogy nem tudja vállalni, az állam azonban – mint kiderült – ebben az esetben havi 50,5 millió forintos üzemeltetési hozzájárulást kérne a várostól. Az önkormányzat számításai szerint azonban megoldható 30,5 millió forintból, vagyis ha vállalja az üzemeltetést, az havi 20 millióval kevesebbe kerül a városnak, mint ha nem vállalja. Előzetesen azért mondott nemet az önkormányzat az iskolák üzemeltetésére, mert a pontos költségeket nem ismerte, az azonban tudott volt, hogy a döntést – ha kiderül, hogy az hátrányos a városra nézve – meg lehet majd változtatni, és ez történt most. 

Az önkormányzati iskolák januártól az állam, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába kerülnek, az óvodák azonban maradnak a településeknél. 

A mikebudai iskola és óvoda eddig a Táncsics iskola tagintézménye volt, januártól azonban az óvoda Mikebuda önkormányzatához kerül. Az Örkényi úti óvoda pedig, amely a Várkonyi iskoláé volt, a továbbiakban a Széchenyi úti óvoda tagintézménye lesz. 

Elszámolták a városi fűtőmű rendszerhasználati díját, amiből csaknem 11 millió forint bevétele származik az önkormányzatnak. A képviselők döntöttek arról is, hogy a város kétmillió forint értékben felújíttatja a tűzoltólaktanya vizesblokkját – ebből sem az eszközök nem kerülnek pénzbe, sem pedig az elvégzett munkáért nem kell fizetni, mert azt a Várvag közfoglalkoztatott dolgozói fogják elvégezni. 

Kölcsönveszi az önkormányzat a Cegléd Szennyvízcsatorna Fejlesztési Alap számláján elkülönítve gyűjtött 150 millió forintot, mert év végén, december 31-vel fel kell tölteni a folyószámlahitelt. Az összeg 2013. január elsejével teljes egészében visszakerül az elkülönített számlára. Arról is döntött a testület, hogy a jövő évben a folyószámla-hitelhez szükséges banki feltételeknek eleget tesz. 

Jogutód nélkül megszűnik a Városfejlesztési Kft. és több ingatlant is értékesít a város piaci áron, egy másik értékesítésére pedig pályázatot írnak ki – döntött a testület. A városi költségvetés megszavazása előtt a 2013. március 31-ig terjedő időszakra keretet biztosít a városi és testvérvárosi rendezvényekhez, illetve jóváhagyták a Kossuth Múzeum átadás-átvételét (ezzel a múzeum a megyétől a városhoz kerül) azzal a kitétellel, hogy a közüzemi tartozásokat, amik 3,7 millió forintot tesznek ki, nem veszi át a város. 

Támogatta a testület Gomba község kezdeményezését, hogy Budapest és Pest megye ezen túl két külön régiót képezzen. Ha ez megtörténne, és Pest megye a saját gazdasági mutatói alapján juthatna forrásokhoz, akkor a főváros által elnyerhető támogatás mértéke nem csökkenne, de a megye által igénybe vehető támogatás önállóan elérhetné a 600-650 milliárd forintot a jelenlegi, felosztás nélküli, Budapesttel közös 100-120 milliárd forinttal szemben. A kérdésben egyébként Földi László már többször is felszólalt a parlamentben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...