14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

Hoffmann Rózsa az iskolák átadás-átvételéről Cegléden

Hoffmann Rózsa jelezte: az iskolaigazgatók kinevezésének államtitkári jogkörbe utalása elsősorban „presztízsnövelő aktus”, a kiválasztás azonban ezután is helyi szakmai javaslatokra épül.

Reformhullámvasút

Bögös István, a ceglédi Várkonyi István Általános Iskola igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az átalakítás nem okozott zavart az intézmény mindennapjaiban. Ugyanakkor utalt arra: remélik, hogy az eddigi oktatási „reformhullámvasút” megáll és tartós pályára áll a köznevelés rendszere Magyarországon.

Csajka Józsefné Rebek Éva tankerületi igazgató közölte: a ceglédi járáshoz tartozó tizenkét település közül négy helyen vette át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskolák működtetését. „Csak feladatokat látunk, problémát nem” – fűzte hozzá.

Földi László, a város fideszes polgármestere arról beszélt: büszkék arra, hogy Cegléd igazi iskolaváros, és ezen a most formálódó, új oktatási rendszer sem változtat. Közölte: a közoktatás állami feladat, az iskolák állami fenntartásba vételének lehetővé tételével tehát csak ennek elismerése történt meg.

Ez a hajó elment

Elindult egy Klebelsberg nevezetű hajó, ami az iskolák állami fenntartásba vétele felé halad. Ebbe a többség beszállt. Lehet a partról kiabálni, de ahogy távolodik a hajó, onnan egyre kevésbé látni már a kormányrudat – Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kedden ezzel a képpel érzékeltette a különbséget a vele megállapodó szakszervezetek, és a tárgyalóasztalt elhagyó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ )között.

A megállapodást aláíró Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet  és a Oktatási Vezetők Szakszervezete a pedagógustársadalom 90 százalékát képviseli, közölte a miniszter. Balog szerint a partnerséget vállaló és a megállapodást aláíró szervezetek nemcsak a bírálat jogát, de a beleszólás lehetőségét is megkapták.

A kedden kötött megállapodás a béremelés kérdését nem érinti. A 30-40 százalékos béremelést november óta lebegteti a kormányzat: csak abban az esetben hajtják végre szeptembertől, ha azt az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi, egyébként 2014. januárra halasztják. Balog Zoltán azt mondta: ma jóval nagyobb az esély arra, mint néhány hónappal ezelőtt, hogy szeptemberben be tudják vezetni az életpályamodellt.  A PSZ vezetője azt mondta: elfogadták, hogy a bérek kérdéséről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban tárgyalnak, hiszen az más közalkalmazottakat is érint.

Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...