14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

Híd

A Színház és Filmművészeti Főiskola világosítójaként a fenti művészeti ágakhoz is igen közel került, amatőr terraristaként pedig három dimenzióban modellezte a távoli terepviszonyokat. Korábban rovar és lepke-gyűjtőként hozta közel magához a természet szépséget. Az évek múltával azután megelégedett az élővilág lefényképezésével is, felvételeit fotóalbumokban adta közre, melyeket személyes történeteivel gazdagított, így az írás sem áll tőle messze. Aligha tévedek, ha azt mondom: sokrétű, közvetlen egyénisége hozzájárult ahhoz, hogy a budai környezetből érkezve az APS stúdió ceglédi tagjaival – Baán Katalin, Abonyi Maya – megismerkedjen és sok közös kiállítást hozzanak létre. Cegléd nem éppen a hídjairól ismert, talán éppen ezért örülünk e gyönyörű szerkezetek bemutatásának Hidak! Hidak! Hidak! Ami összeköt bennünket! címmel. 

Bemutatásának? Ez annál jóval több, másrészt pedig kevesebb. Több, mert, a hidak titkait is megismerni véljük, szerzőnk képei alapján. Jelen van az előtér egy-egy részlete, ami alól kilesünk, kukucskálunk. A különleges nézőpontok és az előtér tárgyaival keletkező képi kapcsolat-kontextus új jelentésekkel ruházza fel a fővárosiak számára már unásig ismert Rákóczi, Erzsébet, Szabadság, Margit és Lánchidat. 

Kevesebb, mert – néhány kivétellel – nem is vállalja a dokumentáció szerepét. Persze még egy vidéki is felismeri részleteiről a kő, fém és beton óriásokat, főként, ha oly kecses, mint a Megyeri híd.  Meg is fordíthatjuk: Vajon megismernénk-e a Dunát (vagy a partján lévő peremkerületeket) hídjai nélkül?

Írásaiból tudom, hogy Kőszegi Gábor természetvédő, a szűkebb-tágabb környezet folyamatait filozofálva elemző alkotó. A kiállítás háromszor ismétlődő, felkiáltójeles címe miatt jut eszembe: a világ népei, országunk lakosságának csoportjai, pártok tagjai vagy a családi összejövetelen vitázó rokonok közt tátongó szakadék átívelése a jobbító szándék hídjaival lehetséges-e? Ezek építésére, egyáltalán létezésük felfedezésére a művészet, így a fotóművészet alkalmas. Nyitott szemmel járva, ahogy szabadidejében Kőszegi Gábor is teszi, mindenkitől tanulva, akivel a sors összehozza. Írásaival, könyveivel, képeivel eléri a közönséget. S ha eléri, már fel is épült az első….

Fotóit a Kossuth Lajos Gimnázium Dísztermében láthatják február végéig.

Több fotó az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...