21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság

 

Az ülés előtt a HVB korábbi elnöke, Földi László polgármester és országgyűlési képviselő mondott köszönetet az elmúlt 6 évben való együttműködésért, hiszen nem egy esetben a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a rendőrség segítségével sikerült megoldani a problémákat – elég ha a belvízrendszer által okozott károkra gondol az ember. A HVB idei első ülésén az átalakulásnak köszönhetően szükség volt a bizottság új Szervezeti és Működési Rendjének a megtárgyalása, amely az első napirend pontjaként elfogadásra is került. Elfogadták a bizottság 2013-as feladat- és munkatervét, amit január 31-ig kell megtárgyalni és elfogadni, s amit majd a Pest Megyei Védelmi Bizottság részére továbbítanak. Tóth László tűzoltó őrnagy adott tájékoztatót a HVB-t érintő főbb katasztrófavédelmi feladatokról. „A legfontosabb, hogy a HVB védelmi képességének folyamatosságát biztosítani kell” – fogalmazott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője, aki elmondta: Cegléd kirendeltség területén a veszélyeztetettség két fő dologra összpontosul: a belvíz helyzetekre – amiknek kezelése az elmúlt években erősen javuló tendenciát mutat – és a hirtelen zivatarokra, viharokra. 

Az ülésen sor került Mészárosné József Beáta bemutatására, aki a január elsejétől katasztrófavédelmi megbízott lett a HVB vonatkozásában – az ő feladata, hogy a bizottsággal szoros kapcsolatot tartva és segítve annak munkáját képviselje a katasztrófavédelmet. A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásáról tartott előadást Madarász Zsuzsanna, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség Polgári Védelmi Felügyelőségétől. „A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiadott egy intézkedést és felállított egy ütemtervet, amiben feladatokat határozott meg és ennek kapcsán kell együtt működnünk a településekkel.” – mondta a HVB elnökhelyetteseként is jelen levő tűzoltó hadnagy és polgári védelmi felügyelő, aki javasolta a közbiztonsági referensek kijelölését, akik kapcsolattartóként a lakosság segítségére tudnak lenni ha kell és kérte a polgármestereket: szorosan működjenek együtt a polgárvédelmi felügyelőséggel és a katasztrófavédelmi kirendeltséggel. A bizottsági ülés végén Németh Mikós tartott beszámolót az ár- és belvízvédelmi felkészültség helyzetéről. 

„A közfoglalkoztatásnak köszönhetően a belvízvédelmi és árvízvédelmi művek állapota jelentősen javult és ugyanennek köszönhetően a belterületen is van előrelépés.” – mondta a szakaszmérnök, aki arról is tájékoztatott: 2013-ban a felkészülés rendje megváltozott, melyben új tervet kell készíteni, amely tartalmazza a létszám- és gépeszközigényt is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...