14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

Sárgarépa, aminek a neve sem biztos…

Ibn-al-Awam, kisázsiai arab természettudós azonban megemlíti, hogy a perzsák  a vörös és zöldessárga színűt kedvelték, Egyiptomban pedig sötétlila répát fogyasztották. A XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, a sárga és a lila színű sárgarépát egyaránt ismerték – kezdetben a móroknak, majd később a holland nemesítőknek köszönhetően. Ma a nemesítők beltenyésztéssel az ősökhöz vissza tudtak jutni, bizonyítva azt, hogy létezett egy ősalak, amelyből a színbeli, alakbeli változatosság megvolt. Legújabb elképzelések szerint a sárgarépa Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra és a Földközi-tenger mellékére. A ma természetesnek számító narancssárga változat ősét állítólag holland kertészek nemesítették ki a királyi család tiszteletére. Nálunk a XV. századtól kezdve termesztették a fehér és lila színű répákat. Mivel a vadmurok a sárgarépa őse, Erdély egyes vidékein ma is murok a sárgarépa neve. (Benkő Samu Murokország címen írt egy érdekes tanulmánykötetet Erdélyről.)

Nyersen fogyasztva értékes és tápláló kiegészítő ételcsemege. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejűek vermelve, homokba rakva jól tárolhatók, azaz a vegetáción kívüli időkben szolgálják a fogyasztókat; konyhakész formában mélyhűtik is. Használható levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére adaléknak, de magában is, valamiféle esztétikai és művészeti célt szolgálva. Több állatfaj, így főleg a nyulak, nutriák kedvence, de az egészen nagy, marharépa méretű sárgarépa elengedhetetlen a versenylovak takarmányozásában is. Az ember számára, mint vitaminforrás rendkívül értékes, javítja a látóbíbor regenerálódását, de a szabadgyökök révén antikarcinogén szerepe sem lebecsülhető.

Termesztése széles körben folyik világszerte, méreteiben a házikerttől az üzemi tábláig terjed. Néhány kórokozó és kártevő kíván csak növényvédelmi beavatkozást. Az erősen kötött talajban a répatest sokágú és értéktelen lesz, öntözve homokra is való. Viszont jó hír a biotermelőknek, hogy a vöröshagyma és sárgarépa váltott soros ültetése kártékony legyek ellen hatásos védelmet is nyújt. Régi gazdák a levelét megszárítva teának használták, állítólag hatásos az ingadozó vérnyomásra. 

 

 

Nyers sárgarépa tápanyagtartalma (100 g-ban, energia: 40 kcal)

Cukrok                         5 g

Rostanyagok                 3 g

Zsírok                           0,2 g

Fehérjék                       1 g

A-vitamin                      835 μg   

β-karotin                       8285 μg

Tiamin (B1)                    0,04 g

Riboflavin (B2)               0,05 g

Niacin (B3)                    1,2 mg

B6-vitamin                     0,1 mg

C-vitamin                      7 mg

Kálium                          240 mg

Foszfor                         35 mg

Kalcium                        33 mg

Magnézium                    18 mg

Nátrium                         2,4 mg

Vas                               0,66 mg

 

 

Ábrajegyzék

1. kép  Gömbrépa

2. kép  Virágzata

3. kép  Magja – nagyítva

4. kép  Beltenyésztés után – sokféleség…

(SD képarchivuma)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...