A macaron készítése óriási kihívás, de óriási sikerélményt is jelenthet. Elszántság, kitartás, szenvedély, precizitás, pontosság szükséges hozzá, a kitűnő alapanyagok mellett. Házilag való elkészítése roppant bonyolult, rengeteg gyakorlást igényel. Elsőre még gasztrobloggereknek, illetve a Youtube tudoroknak is kivétel nélkül beletört a keverőkanala. A jó macaron titka a részletekben és az időben rejlik, röviden: macerás a macaron! Persze ahhoz, hogy a stílusosan elegáns, Chanelbe öltözött, háziasszony-szomorító falatnyi édességhez jusson bárki, nem kell feltétlen csatateret rendeznünk a konyhánkból. Megtalálhatjuk minőségi cukrászdákban is, ahol valódi csokoládét, mandulát, tejszínt és vajat használnak. Hermé mester macaronjai, többféle titkot rejtegetnek. Ő például, speciális ásványvízzel készíti, kényes, varázslatos apróságait. Sokan első ránézésre azt mondják, hogy ez egy habcsók, de ez nem habcsók! Van egy kellemesen roppanós külső rétege, belül pedig lágyan zamatos. Vannak, akik azt hiszik, hogy valami iszonyatosan különc dolog, pedig ez egy nagyon egyszerű apró édesség, csak hát elkészíteni nehéz. A macaron a franciák gasztrokultúrájának jelképévé vált. A helyiek szép kis dobozokban szívesen adják ajándékba alkalmakkor, vagy csak úgy szeretetből, virág helyett is a színes édességeket, melynek töretlen kultikus státuszáról az is árulkodik, hogy Párizsban és világszerte, az említett Pierre Hermé és LaDurée cukrászdái előtt mindennap, kígyózó sorok állnak, – én már sejtem miért.