21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Serdülő-kór?

 

A serdülőkori kóros fejlődés egyben a család és a társadalom működési zavarát is jelezheti. A tartós kapcsolatokat nélkülöző családi minták, lazább érzelmi kötelékek, a jövőbe vetett bizalom hiánya, a létbizonytalanság nem könnyíti meg a serdülőkori útkeresés időszakát. Hiszen sokszor még felnőttként is – jelentős élettapasztalattal a hátunk mögött – nehéz megtalálni a helyünket a világban. Biztonság és a támogató család nélkül a fiatal előbb-utóbb kívül (akár a virtuális térben) kezdi keresi a kapcsolódási pontokat, és a szükséges értékítéletek, és döntési képesség nélkül könnyen valamiféle deviáns környezetben találja magát.  

Habár az elénk festett helyzet kissé negatív, korántsem reménytelen. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a serdülők többsége általában lelki sérülések nélkül túléli ezt az időszakot, és később problémamentesen beilleszkedik. Tari Annamária a Z generáció című könyvében megelőzésként az elfogadó, stabil családi háttér (vagy akár valamely segítő hálózat) és a nyílt családi kommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet. Hiszen ne felejtsük el, hogy a kamaszok életének legfőbb védőfaktorai a felnőttek.  A napjainkban egyre inkább háttérbe szoruló beszélgetések, a bizalmi kapcsolat hozzásegítik a serdülőt, hogy beszámoljon kétségeiről, magával kapcsolatban kritikus álláspontra helyezkedjen. Kérdés, hogy mi magunk, akár szülőként, nagyszülőként, testvérként, vagy akár a tanári kar tagjaként mennyire vagyunk képesek még akár egy nehéz munkanap után is beszélgetni, és saját tapasztalatainkat átadva hiteles tanácsokkal ellátni a mai fiatalokat. 

Zavar esetén pedig inkább lehetőségként tekintsünk a megjelenő problémákra, hiszen azok pszichoterápiás megoldása gyakran egy felnőttként sokkal kórosabb állapot megelőzését szolgálja. 

 

Hausz Katalin Pszichológus 

e-mail: cegledpszichologus@gmail.com

telefon:+36/30-831-5683

 

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...